Castigatorii si victimele unui leu puternic

Vineri, 10 Mai 2013, ora 07:13
3022 citiri
Castigatorii si victimele unui leu puternic

Intarirea "remarcabila" a leului din ultima perioada se traduce pe termen scurt printr-o serie de ieftiniri, insa mentinerea tendintei in absenta unei baze economice solide poate avea consecinte grave.

Moneda nationala a inregistrat de la inceputul anului cea mai mare apreciere dintre monedele din Uniunea Europeana, atat fata de euro, cat si comparativ cu dolarul american, potrivit unei analize a Noble Securities - sucursala Romania.

Astfel, dupa primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de dolar. Pe 3 mai, euro a atins nivelul minim din ultimele 16 luni, Banca Nationala a Romaniei anuntand un curs de referinta de 4,3072 lei/unitate.

In bilantul primului an de guvernare a USL, aprecierea leului este trecuta la vesti bune si explicata prin intrarile de capital strain in tara, investitorii fiind atrasi de dobanzile bune si de stabilitatea macroeconomica generala.

Recent, Banca Centrala Europeana a dus dobanda de politica monetara la un nou minim istoric, de 0,5%, in timp ce BNR mentine rata la 5,25%, ceea ce inseamna practic un randament mult mai bun pentru leu.

"Este remarcabil, si o spun cu toata convingerea, este remarcabil ca in conditii de criza, si nu cu o criza prin Islanda, Irlanda, ci o criza in coasta Romaniei, in Cipru, cu o situatie tensionata care a durat mai mult de o luna de zile (...) cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi in termeni pozitivi, fara sa fim optimisti", a comentat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, perfomanta leului.

Castiguri mici...

Pe termen scurt, principalul efect al aprecierii leul se simte in buzunarele romanilor imprumutati in valuta, care realizeaza venituri in lei si care vor plati la sfarsitul lunii o rata mai mica. De exemplu, pentru o rata lunara de 300 de euro, diferenta la cursul actual fata de cursul mediu pentru 2012 este de aproape 40 de lei. Beneficii similare sunt consemnate pentru orice serviciu exprimat in valuta, factura la telefon, chiria sau chiar vacanta in strainatate.

Nu toti debitorii in valuta au motive de bucurie. Astfel, companiile si municipalitatile care au luat credite in euro pentru cheltuielile in moneda nationala vor obtine, prin urmare, mai putini lei in schimb.

Dar vestile bune continua cu ieftiniri la mancarea, gazele, electrocasnicele si masinile importate, deoarece cresc importurile. Mai mult, scade inflatia, iar in acest context sunt sanse si ca BNR sa reduca dobanda cheie, favorizand ieftinirea creditelor in lei.

Se ieftinesc inclusiv carburantii, companiile petroliere prezente in Romania operand deja reduceri de pret in ultima perioada, motivand prin faptul ca leul s-a apreciat fata de dolar.

...cu riscuri mari

Marii pierzatori sunt exportatorii ale caror produse isi pierd competitivitatea pe pietele externe. Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), sustine ca aprecierea de 4-5% a leului fata de euro, in decursul a catorva zile, a produs pierderi de 100 milioane de euro pe luna exportatorilor.

Iar exporturile, care nu sunt influentate doar de cursul de schimb, ci si de productivitate si investitii, au avut un rol insemnat in economia Romaniei in primul trimestru. In februarie, diferenta dintre exporturi si importuri a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. O inversare a acestei tendinte inseamna mai mult trai pe datorie.

Desigur, exportatorii pot profita de aprecierea leului pentru a face diverse investitii in tehnologie la costuri mai mici.

Insa multi dintre ei nu ar putea rezista unei aprecieri puternice si de durata a leului. In plus, avantul importurilor ar duce la falimentarea producatorilor care isi vand marfa pe plan local, care nu vor putea concura cu produse similare, dar mult mai ieftine. Toate acestea ar avea pe termen mediu si lung consecinte in lant mult mai grave pentru intreaga economie comparativ cu beneficiile enumerate.

Cum aprecierea leului nu este corelata cu starea economiei reale, ci se datoreaza in principal intrarilor de capital strain volatile, oricand reversibile, castigurile initiale pot fi cu usurinta anulate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#avantaje apreciere leu, #dezavantaje apreciere leu, #curs valutar , #curs valutar
Comentarii
Poza calculator
calculator
rank 1
castigatori sunt cetatenii, victimele sunt propagandistii basisti
Poza doru0506
doru0506
rank 3