Cat plateste BNR pentru stabilitatea leului?

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 07:14
2663 citiri
Cat plateste BNR pentru stabilitatea leului?

Moneda nationala a continuat sa desfasoare o evolutie echilibrata in ultima perioada, in pofida instabilitatii de pe plan politic si a deteriorarii perspectivelor economice pentru acest an.

Potrivit economistului ING Vlad Muscalu, stabilitatea leului se datoreaza interventiilor puternice repetate ale bancii nationale.

"Declaratiile sunt de obicei mai putin precise, insa sunt semne, uneori zilnice, care par sa sugereze ca banca centrala este prezenta in piata. Daca ne uitam la datele privind rezervele valutare din ultimii ani si eliminam din evolutia acestora transele primite de la FMI, Comisia Europeana sau Banca Mondiala si alte inflow-uri de valuta, din calculele noastre vedem ca de la inceputul crizei s-au folosit semnificativ mai mult de zece miliarde de euro pentru sustinerea monedei nationale.

In trecut, pentru ca e ceva mai usor de evaluat cand a trecut o perioada mai lunga de timp, a fost destul de clar ca a intervenit, iar in prezent persista semne ca ar interveni", a spus Vlad Muscalu pentru Ziare.com.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca evolutia euro este determinata in Romania de piata valutara si nu putem vorbi despre o fixitate a cursului.

In absenta interventiilor, leul s-ar fi depreciat semnificativ, este de parere economistul.

"Au fost interventii relativ puternice si am avut un curs stabil, insa e greu de spus cat de mult s-ar fi depreciat. Probabil cu 10-15 procente, poate chiar mai mult, fata de nivelul actual.

Chiar si cu sprjinul BNR, leul ar putea inregistra o scadere abrupta daca va fi votata, vineri, motiunea de cenzura depusa de Opozitie impotriva Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu.

"Pentru ca nu am vazut un impact deosebit de mare asupra pietei, e posibil sa vedem o miscare relativ brutala, in cazul in care Guvernul va cadea. In caz contrar, probabil ca nu se va intampla nimic, la fel cum nu pare sa se intample nimic in prezent. E posibil sa vedem tensiuni si pe piata monetara si pe piata valutara. Ramane de vazut ce se va intampla", a incheiat economistul.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, insista ca miscarile politice nu influenteaza cursul valutar, care a avut o evolutie ideala pe tot parcursul lunii aprilie.

"In luna aprilie, cursul valutar a avut, din punctul meu de vedere, cea mai perfecta evolutie, pentru ca s-a creat un zig-zag perfect, acei dinti de fierastrau pe care si-i doreste orice piata. Cursul a urcat si a coborat chiar de la o zi la alta, nu a avut astampar, dar important este ca acest zig-zag s-a produs pe o piata care este pe deplin stabilizata", a precizat reprezentantul BNR pentru Ziare.com.

BNR a publicat joi un curs de 4,3757 lei/euro, in scadere cu 0,21 bani comparativ cu cel afisat in sedinta precedenta. In raport cu dolarul american, leul s-a apreciat cu 0,47 bani, la o cotatie de 3,3084 lei/unitate.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#stabilitate curs valutar, #interventii BNR curs, #curs euro leu , #curs valutar
Comentarii