Cat va costa un euro dupa majorarea taxelor?

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 08:08
6146 citiri
Cat va costa un euro dupa majorarea taxelor?
Foto: Capital

Majorarea taxelor este scenariul 99,9% sigur dupa ce Curtea Constitutionala a declarat, vineri, neconstitutionala legea Guvernului Boc de a taia pensiile cu 15%.

Impactul asupra monedei nationale a fost unul imediat, leul depreciindu-se cu aproape 5 bani. Mai mult, si alte monede europene din afara zonei euro au reactionat la decizia Curtii.

Forintul ungar a scazut imediat, la fel si leva bulgara si zlotul polonez. Reactia monedelor din zona Romaniei este un raspuns al pietelor internationale la ingrijorarea provocata de riscul intrarii in incapacitate de plata imediata a Romaniei, dupa modelul grecesc.

Insa intrebarea principala este la cat va ajunge euro fata de leu dupa ce Guvernul va impune cresterea taxelor si impozitelor.

Cursul euro, la cel mai mare nivel din acest an

Cel mai negru scenariu, cursul se duce in balarii: 5-6-7 lei/euro

Directorul BNR Eugen Radulescu a dclarat vineri, la Realitatea Fm, ca exista riscul intreruperii acordului cu FMI, unul dintre efectele imediate fiind acela ca in viitorul foarte apropiat am putea sa cumparam un euro cu pana la 7 lei.

"Primul lucru care se va intampla este acela ca, odata cu intreruperea acordului cu FMI, cursul valutar se va duce prin balarii. Daca nu reusim sa echilibram altfel, echilibrarea se va face prin inflatie, pur si simplu. Cursul se va duce la 5-6 sau 7 lei pe euro.

BNR nu se poate lupta cu piata. Atunci cand piata este excesiv de nervoasa fara motiv, BNR poate sa atenueze miscarile pietei in sus si in jos", a spus Radulescu.

El a adaugat ca un echilibru va trebui stabilit intr-un fel sau altul pentru ca economia nu mai poate functiona in situatia in care este acum inca mult timp.

"Economia nu poate sa mearga in dezechilibrul in care este in momentul de fata pentru multa vreme. Nu are cum. Nu o putem ajusta prin masuri intr-o anumita directie, atunci ea se ajusteaza singura, brutal, cu mult mai mult 'sange', metaforic vorbind, cu mult mai multa durere, si cu efecte pe termen lung pe care nu le putem inca masura.

Decizia CCR a dus la scaderea altor monede europene

Pentru ca Guvernul ar putea sa adopte foarte bine o solutie mult mai groaznica, si anume sa taie acum numarul functionarilor publici. Daca cumva se intampla asta, efectele sunt mult mai putin nocive pe termen mediu", a mai spus Radulescu.

Daianu, optimist: BNR va proteja leul

Ceva mai optimist s-a aratat fostul ministru de Finante Daniel Daianu. Acesta este convins ca Banca Nationala va proteja leul, iar reactia pietelor, normala la asemenea socuri, sa nu fie una de durata.

"Efectul era de asteptat, dar nu ma astept la miscari dramatice. BNR va proteja leul, in plus nici nu ma astept la o vehementa fara sfarsit a reactiilor, nu ma astept la o reactie vehementa a pietelor", a declarat Daianu, pentru Ziare.com.

La fel de optimist pare si consultantul financiar Valentin Ionescu, care a declarat, pentru Ziare.com, ca moneda europeana nu va sari de pragul de 4,3 lei/euro.

Tanasescu: Reactia pietei este normala

Ilie Serbanescu: Romania poate sa-si declare falimentul

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, sustine ca ceea ce s-a intamplat vineri in urma anuntului CCR a fost o reactie absolut normala ce va fi inversata dupa ce Guvernul va veni cu noul plan de austeritate.

"Fara discutie stim ca orice crestere (a TVA, n.red.) are un efect asupra inflatiei, dar este un efect care loveste doar in luna in care este aplicat. Politica Bancii Centrale de pana acum a fost insa una prudenta si prin masurile pe care le-a luat a avut un rol proactiv in aceasta perioada.

Este o reactie normala a unei piete foarte active cum este piata valutara din Romania. Este o reactie care se intalneste peste tot in lume, aceasta reactie a pietei poate sa fie inversata atunci cand Planul B va fi pus in practica, daca acest plan va fi acceptat de finanataorii externi, printre care FMI si Comisia Europeana", a spus Tanasescu, la Realitatea Tv.

Vasilescu: Curtea Constitutionala, responsabila pentru caderea leului

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale a surprins Banca Nationala si a afectat cursul valutar.

"Piata noastra valutara e vie si reactioneaza prompt la evenimentele care se intampla in tara sau in afara. Ne-a surprins intr-un fel pentru ca toata conjuctura de dinaintea sedintei Curtii Constitutionale arata ca s-ar putea sa fie alta solutie. Comunicatul surprinzator al Curtii Constitutionale s-a vazut pe piata", a declarat si Adrian Vasilescu la Antena 3.

Cresterea taxelor, inevitabila. Ce efecte va avea asupra populatiei?

Potrivit oficialului BNR, nu se stie cat timp se va resimti socul pe piata valutara, dar s-ar putea sa fie de lunga durata. Totul depinde de deciziile care se vor lua in continuare.

"S-ar putea sa fie un soc de mai lunga durata. Nimeni nu poate spune acum ce va fi in zilele urmatoare. (...) In urmatoarele ore nu cred sa creasca mai mult de atat, dar depinde si de deciziile care se vor lua. Decizia de la Washington a Fondului Monetar International este foarte importanta pentru Romania", a mai spus Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#curs leu euro, #curs valutar BNR, #euro leu crestere TVA, #euro leu cota unica , #curs valutar