Ce se intampla cu leul?

Joi, 17 Mai 2012, ora 12:03
4974 citiri
Ce se intampla cu leul?

Dupa ce a depasit pragul psihologic de 4,4 lei/euro, la inceputul lunii mai, "performanta" explicata prin schimbarile care au avut loc la nivelul conducerii politice si ingrijorarea pietelor fata de o indepartare a tarii noastre de la programul strict de consolidare fiscala, leul pare sa-si fi pierdut imunitatea la tensiunile de pe plan extern.

Moneda nationala a stabilit, miercuri, un nou record minim istoric, cursul de referinta anuntat de banca nationala fiind de 4,4463 lei/unitate, mai aproape ca oricand de nivelul de 4,5.

Pe piata interbancara, leul a inchis sesiunea de miercuri la 4,43/euro si, pe fondul deschiderii in crestere a burselor europene, e posibil sa asistam la o continuare a corectiei, insa, probabil, aceasta se va dovedi limitata, din cauza incertitudinii deosebite, spun analistii de la ING Bank.

De la inceputul lunii, leul a pierdut teren si in fata dolarului american, cea mai recenta cotatie a BNR plasand cursul la 3,4987 lei/unitate.

Potrivit economistilor chestionati de Ziare.com, evolutia recenta a leului, in linie cu cea a monedelor regionale, este determinata, in special, de intensificarea crizei din Europa, cu Grecia din nou in prim-plan.

"In mare proportie, miscarile recente au fost cauzate de evolutiile pe plan extern. Leul s-a depreciat intr-un ritm similar cu zlotul polonez sau forintul unguresc. Mai mult, aceasta aversiune la risc a investitorilor straini s-a regasit si in pietele de credit. Costurile de imprumut ale Italiei, Spaniei, Portugaliei au urcat la niveluri similare cu cele din decembrie 2011", a explicat Mihai Patrulescu, economist in cadrul Bancpost.

Potrivit economistului, aceasta miscare a fost generata de modificarea paradigmei privind politicile economice ale Uniunii.

"Consideram ca alegerile recente din Grecia, Franta si Germania, precum si actiunile guvernelor din Spania si Italia au cristalizat dorinta electoratului de reorientare de la austeritate spre cresterea economica. Insa, o astfel de modificare este greu de implementat si creste nesiguranta privind perspectivele Uniunii Europene", a mentionat Mihai Patrulescu.

In acelasi timp, instabilitatea politica din Romania a dus la amplificarea acestor miscari internationale, a adaugat el.

Dan Bucsa, economist sef UniCredit, puncteaza ca moneda nationala a inregistrat scaderi mai reduse comparativ cu alte valute din regiune si sustine, de asemenea, ca situatia din zona euro sta la baza deprecierii.

"Leul s-a depreciat fata de euro mai putin decat alte monede din centrul Europei (forint, zlot, coroana ceheasca). Presiunile de depreciere sunt cauzate, in principal, de problemele politice si economice din zona euro", a spus Dan Bucsa.

Interventiile BNR mentin stabilitatea

O depreciere mai abrupta a leului a fost impiedicata prin interventiile indirecte ale BNR, sustin economistii.

"BNR a intervenit indirect pentru a limita deprecierea leului, dar valoarea vanzarilor de euro nu a fost suficient de mare pentru a opri cresterea cursului", considera Bucsa.

Potrivit acestuia, BNR poate interveni pe piata valutara, deoarece rezervele valutare ale bancii centrale sunt foarte mari in comparatie cu rulajele acestei piete. "In acelasi timp, BNR nu doreste sa sugereze ca apara un anumit nivel de curs. Reducerea intrarilor de valuta ar putea fi temporara: exporturile ar putea creste in trimestrul al doilea din 2012, iar investitiile de portofoliu s-ar putea relua, daca exista apetit pentru risc in randul investitorilor straini", a explicat economistul sef al UniCredit.

In conditiile in care cauzele deprecierii leului sunt preponderent externe, efectele interventiilor BNR sunt limitate, insa banca centrala are capacitatea de a mentine stabilitatea sistemului, este de parere Mihai Patrulescu.

"Avand in vedere caracterul international al acestei miscari, interventiile Bancii Nationale sunt sortite sa aiba o eficacitate relativ scazuta. Atata timp cat fluxurile de capital sunt foarte volatile, BNR este nevoita sa isi rationalizeze resursele pentru a mentine stabilitatea sistemului financiar. Suntem increzatori ca BNR poate mentine aceasta stabilitate chiar si in contextul accentuarii acestor riscuri", a spus economistul Bancpost.

Combinatia dintre tensiunile politice interne si agravarea crizei externe au permis o mai mare flexibilitate din partea bancii centrale pe pietele valutare, a mentionat Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.

"Pentru moment, BNR pare ca doreste doar sa tempereze tendinta de depreciere a leului, iar absenta unei interventii clare ar putea incuraja presiunile de depreciere in viitorul apropiat", considera economistul.

De asemenea, potrivit acestuia, trendul de depreciere ar putea persista, planurile centrate pe relaxare fiscala pe care noua alianta de guvernare intentioneaza sa le implementeze dupa alegerile din noiembrie, avand potentialul de a mentine leul sub presiune la inceputul anului 2013.

Scaderile pronuntate inregistrate de leu se suprapun cu masura anuntata de Guvern cu privire la reintregirea salariilor bugetarilor la nivelul existent in 2010 in cursul acestui an.

Deprecierea monedei nationale nu afectateaza reintregirea salariilor bugetarilor, fiind vorba de una din prioritatile Guvernului, considera Dan Bucsa.

Pe de alta parte, beneficiarii masurii, dar si debitorii in valuta sunt direct afectati.

"Cu siguranta deprecierea leului poate sa erodeze puterea de cumparare a cosumatorilor. Mai mult, miscarea leului creste povara creditelor in moneda straina. Cu toate acestea, ne asteptam la o stabilizare a cursului de schimb in viitorul apropiat", a incheiat Mihai Patrulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#depreciere leu, #curs valutar leu euro, #curs valutar salarii bugetari , #curs valutar