Ce se va intampla cu euro in 2011?

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 12:32
5207 citiri
Ce se va intampla cu euro in 2011?
Foto: Flickr

Cursul se va stabiliza la nivelul de 4,2 - 4,3 lei euro/leu in anul viitor, daca vor fi mentinute politicile de consolidare fiscala, potrivit analistilor.

Atat bancile comerciale, precum ING si Banca Comerciala Romana, cat si oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei estimeaza o stabilitate mai putin intalnita pana acum a cursului euro - leu.

Potrivit lui Eugen Radulescu, directorul bancii centrale, nivelul cursului va depinde de multe lucruri, cel mai important fiind pastrarea politicilor incepute la mijlocul anului acesta.

"Daca politicile vor fi, in continuare, riguroase si nu vom scapa haturile din maini, cursul este posibil sa se aprecieze in a doua jumatate a anului viitor. Daca, dimpotriva, vom scapa haturile si vom avea deficit mai mare, daca vom rata acordul cu Fondul Monetar International, desigur ca ar putea s-o ia in directia cealalta si inca repede", a comentat, pentru Ziare.com, Eugen Radulescu.

Potrivit spuselor sale, daca se mentin politicile "echilibrate" si "rationale" care au inceput la jumatatea anului 2010, Romania va putea sa inregistreze o crestere a productivitatii, a exporturilor si a economiei in general. In acest caz, exista posibilitatea de apreciere a cursului, de la nivelul de 4,3 lei/euro la 4,1 - 4,2 lei/euro.

Pe de alta parte, daca, din diverse motive, nu vom reusi sa indeplinim obiectivele privind deficitul bugetar, exista posibilitatea deprecierii masive a cursului.

"Deficitul bugetar trebuie sa scada in continuare si nu pentru ca asa vrea Fondul Monetar International, ci pentru ca nu il putem finanta. Acesta este motivul. Putem noi sa vrem orice. Nu vom avea ce dorim sa avem decat daca vom fi cumpatati. Intre altele, deficitul trebuie sa se inscrie in discutiile pe care le-am avut cu FMI si UE", a explicat Radulescu.

Printre pericolele mentionate de oficialul BNR la adresa cursului euro - leu se numara o eventuala majorare a salariilor bugetarilor la nivelul dinainte de scaderea de 25 la suta, efectuata in luna iulie. "Am auzit azi victoria nu-stiu-cui din politica; zicea ca, de maine, se maresc salariile bugetarilor inapoi de unde au plecat, din cauza ca au gasit nu stiu ce artificiu in privinta unei legi. In afara de faptul ca este de un infantilism ingrozitor, ideea este de unde scoti banii? Ce, salariile au fost micsorate in sectorul public din cauza ca Guvernul este format din sinucigasi, din oameni care vor sa-si rateze viitorul politic si s-au gasit ceilalti, destepti, care sa dea banii care existau acolo, dar cei sinucigasi nu voiau sa-i dea?", a comentat Radulescu.

Analistii prevad o revenire usoara a pietei creditarii

Potrivit estimarilor ING, cursul ar urma sa se situeze in jurul valorii de 4,30 lei/euro, in ultimul trimestru din acest an si in primul din 2011. Apoi, in trimestrul al doilea de anul viitor, cursul este estimat de analistii bancii la nivelul de 4,35 lei/euro, pentru a ajunge la un nivel de 4,20 lei/euro in al treilea trimestru.

De asemenea, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, estima, la sfarsitul lunii noiembrie, ca, in 2011, cursul va fi similar celui din ultimii doi ani, adica in intervalul de 4,1 - 4,3 lei/euro.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar se incadreaza in aceeasi tendinta, sustinand ca euro va fi de 4,2 - 4,3 lei.

"Ar fi foarte bine sa se mentina asa. Desi o depreciere a leului ar incuraja, dar intr-un mod nesanatos, exporturile, acestea au destula competitivitate, ati vazut ce bine merg. In schimb, o devalorizare ar avea efecte - si asa lumea este saraca, cu salariile reduse - ar lovi foarte mult in economiile romanilor, in rambursarile de credite si asa mai departe", a explicat Baltazar, pentru Ziare.com.

De asemenea, analistii prevad o revenire usoara a pietei creditarii, odata cu reluarea cresterii economice, aceasta urmand a fi putin influentata de cursul euro - leu, in ciuda faptului ca peste jumatate din creditele contractate de romani sunt in moneda unica europeana.

"Cred ca se va mentine creditarea si cred ca bancile se vor stradui sa le creasca pe cele in lei. Creditele in euro si in dolari vor fi evitate, din cauza incertitudinii de care vorbim. Cred ca va progresa creditarea in lei, dar nu extraordinar", a adaugat Baltazar.

Din afara tarii, insa, situatia se vede diferit. De exemplu, analistii de la Deutsche Bank sunt de parere ca leul s-ar putea deprecia cu 2,3 la suta in fata euro in 2011, din cauza scaderii competitivitatii exporturilor, pe fondul diminuarii cererii.

Astfel, de la 4,3 lei/euro, cursul ar putea ajunge chiar pana la 4,4 lei/euro, pana in luna decembrie din 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro. Cu ce specificații vine
Xiaomi se pregătește să lanseze modelul 14T Pro, o variantă mai accesibilă a seriei sale flagship, care promite performanțe de top cu mici compromisuri pentru a menține prețul accesibil....
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
#curs euro leu, #curs valutar euro, #curs leu, #estimari curs euro leu , #curs valutar
Comentarii