Cel mai bun si cel mai periculos verdict al CCR pentru leu

Marti, 21 August 2012, ora 07:19
5131 citiri
Cel mai bun si cel mai periculos verdict al CCR pentru leu

Moneda nationala a recuperat in ultima perioada o mare parte din pierderile inregistrate in urma suspendarii presedintelui Romaniei de catre Parlament, pe 6 iulie, castig care se poate dovedi efemer in functie de asteptata decizie a Curtii Constitutionale care va determina repozitionarea actorilor pe scena politica.

Daca pe 3 august cursul valutar atingea nivelul maxim istoric de 4,6481 lei pentru un euro, leul s-a intarit constant pe parcursul ultimelor zile, cursul revenind pe 16 august sub pragul de 4,5 lei/unitate, pentru prima data dupa sase saptamani.

"Leul a avut de castigat in principal ca urmare a restrangerii lichiditatii de catre BNR, fiind sustinut insa si de un sentiment favorabil riscului la nivel global si de o opinie a unui oficial FMI, potrivit caruia leul ar avea potential de apreciere", a precizat Claudiu Cazacu, analist-sef X-Trade Brokers pentru Ziare.com.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a plafonat sumele imprumutate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor repo la 6 miliarde de lei, iar reprezentantii Fondul Monetar International au prezentat recent rezultatele relativ pozitive ale acordului cu Romania.

Astfel, "exista posibilitatea ca limitarea sumelor injectate in piata prin operatiuni repo de catre BNR, intai la 6 miliarde si astazi (luni - n.red.) la 4 miliarde, sa puna presiune pe dobanzi (in sus), fapt ce poate aprecia leul in raport cu moneda europeana", a explicat Eugen Voicu, presedinte al Consiliului de Supraveghere Certinvest, pentru Ziare.com.

Important e sa fie luata o decizie care sa spuna clar "da" sau "nu"

"Cred ca cel mai important este sa se ia o decizie clara, care sa puna capat incertitudinii. Mai important decat ce decizie ia Curtea Constitutionala, este sa ia o decizie", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, indiferent de decizia CCR, pe de o parte, pietele au integrat deja riscurile, iar, pe de alta parte, ele inteleg ca niciuna dintre aceste decizii nu este perfecta.

"Reintoarcerea presedintelui Basescu in conditiile in care se mentine relatia conflictuala cu Parlamentul nu este binevenita de catre piete, dar nici situatia in care nu este reconfirmat si se asteapta organizarea de alegeri prezidentiale, ceea ce inseamna iarasi prelungirea incertitudinii.

Nu pot sa spun ca intre aceste doua decizii e una care sa fie clar favorabila. Cel mai important maine este sa ne dea o decizie care sa spuna clar 'da' sau 'nu', pentru a sti incotro ne indreptam in continuare", a adaugat Aurelian Dochia.

Cel mai bun scenariu

La randul lor, analistii de la ING Bank nu vad efecte pozitive, indiferent de decizia Curtii Constitutionale.

Revenirea in functie a presedintelui va intensifica probabil lupta politica, validarea referendumului pentru demiterea sa va fi urmata de alegeri prezidentiale anticipate, care ar accentua probabil derapajele fiscale si ar atrage mai multe critici externe, in timp ce amanarea deciziei va prelungi "purgatoriul", spune Vlad Muscalu, economist senior ING Bank.

Pe de alta parte, Claudiu Cazacu, analist-sef X-Trade Brokers, considera ca doar invalidarea referendumului poate ajuta la stabilizarea cursului.

"In cazul amanarii deciziei, leul ar putea suferi o depreciere usoara, dincolo de pragul de 4,5 fata de euro. In situatia validarii referendumului, incertitudinea rezultatului politic ulterior ar putea fi penalizata de piete printr-o depreciere inspre zona 4,55 vs. euro, limitata probabil de actiunile recente ale BNR. O invalidare a referendumului ar permite cel mai probabil o stabilizare a cursului de schimb", a spus analistul pentru Ziare.com.

Acesta a subliniat ca leul va fi, insa, supus atat influentelor interne ce tin de performanta economiei, cat si riscurilor unei re-escaladari a crizei europene.

In acelasi timp, in opinia lui Nicu Grigoras, broker la SSIF Intercapital Invest, cel mai bun scenariu pentru cursul de schimb ar fi adoptarea de catre CCR, foarte rapid, a unei hotarari clare si fara echivoc, care sa aiba o puternica sustinere externa si care astfel sa poata fi acceptata de ambele forte politice implicate, aprecierea leului putand sa continue cu sustinerea BNR si in lipsa unor socuri externe semnificative.

"Oricare alt scenariu nu cred ca poate duce decat la continuarea crizei politice si in consecinta la cresterea presiunilor de depreciere a monedei nationale" a adaugat brokerul Nicu Grigoras pentru Ziare.com, mentionand ca invalidarea referendumului ar putea avea consecinte pozitive pe termen scurt, in timp ce amanarea deciziei este cel mai negru scenariu.

Criza politica lasa urme adanci in economie

Deprecierea leului este doar consecinta cel mai usor de cuantificat a prelungirii crizei politice, care incepe sa lase urme adanci in economie, considera Nicu Grigoras.

"Riscurile ca zgomotul politic sa se prelungeasca pana dupa incheierea alegerilor parlamentare din toamna sunt extrem de mari si se pastreaza oricare ar fi decizia CCR. Din pacate criza politica incepe sa lase urme adanci in economie si, daca se confirma scenariul de prelungire a acesteia pana spre finalul anului, cu siguranta vom mai asista la o ajustare in sens negativ a cresterii economice pentru 2012.

Deprecierea cursului de schimb este doar varful iceberg-ului sau consecinta cel mai usor de cuantificat a crizei politice in mijlocul carei ne aflam si cred ca moneda nationala se va afla sub o presiune constanta pana cand mediul politic va reveni la normal", a afirmat Nicu Grigoras.

Potrivit lui Mihai Nichisoiu, analist Tradeville, leul se poate deprecia in contextul mentinerii incertitudinilor, insa deprecierea nu va fi le fel de puternica.

"Daca incertitudinile politice raman intacte, atunci leul poate suferi o noua runda de deprecieri, dar aceste deprecieri n-ar trebui sa fie comparabile ca magnitudine cu cele pe care le-am vazut in ultimele luni.

BNR a semnalizat deja, nu doar via interventii directe in FX si prin limitarea operatiunilor repo, dar si prin comentarii explicite ale guvernatorului Isarescu, ca nu va tolera o depreciere impulsiva suplimentara a leului", a spus Mihai Nichisoiu pentru Ziare.com.

Totodata, analistul crede ca, "in cazul in care incertitudinile politice dispar odata cu decizia CCR, leul poate continua sa se aprecieze pe filiera unui context global macro, si regional, inca benign, si via un diferential de dobanda care ramane favorabil RON vs. EUR si USD."

Acesta estimeaza ca aprecierea leului nu va fi impulsiva, fiind putin probabil ca EUR/RON sa coboare inapoi sub pragul 4.40 depasit la inceputul lunii mai.

Stabilizarea situatiei politice precum si actiuni ale Bancii Centrale in sensul celor mentionate mai sus pot duce la o continuare a aprecierii leului in perioada urmatoare, considera Eugen Voicu.

"Totusi, pe un orizont mai lung de timp, exista riscul ca perpetuarea instabilitatii politice, precum si lipsa unui program de guvernare stabil pe termen mai lung, sa diminueze investitiile si sa puna presiune pe curs. Impredictibilitatea diminueaza apetitul pentru investitii, atat la nivelul investitorilor locali, cat si la nivelul investitorilor straini", a spus reprezentantul Certinvest.

Piata de capital, desprinsa de mediul politic

Daca piata valutara este mai mult influentata de deciziile politice, impactul acestora asupra pietei de capital este mult mai redus, sustine Mihai Chisu, broker IFB Finwest.

"Piata de capital reuseste sa se desprinda din mediul politic, care pana acum a dezamagit extrem de mult investitorii si care, la randul lor, considera ca implicatiile sau efectele colaterale nu sunt importante, deoarece tot ce ar fi putut sa faca politicul pana acum pentru Bursa nu a facut; nu prea mai e nimic de stricat", a spus brokerul pentru Ziare.com

Potrivit acestuia, mediul bursier a ajuns la un nivel de activitate si de interes atat de scazut incat efectele negative au fost deja integrate radical de piata de capital.

"Singurele lucruri pozitive care au ramas sunt companiile si rezultatele solide ale unora dintre ele, fapte care conteaza mai mult in atitudinea investitorilor si care vor contura mult mai bine psihologia pietei decat un eveniment politic care oricum si-a demonstrat pe deplin efectele negative in mediul financiar romanesc", a adaugat Mihai Chisu, care anticipeaza ca nici macar piata valutara nu va avea un episod semnificativ ca variatie pe fondul deciziei CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#curs leu euro referendum demitere, #curs valutar decizie CCR, #apreciere euro , #curs valutar