Consilierul guvernatorului Bancii Nationale Romane (BNR), Adrian Vasilescu, a explicat ca deprecierea leului din ultimele zile nu ar trebui sa ingrijoreze pe nimeni, mai ales ca in alte state din regiune, precum Polonia sau Ungaria, situatia este mai grava.
"Nici vorba de o depreciere a leului de 6% in cateva zile, aceasta a fost, de fapt, de 1%, s-au depreciat mai mult monedele din regiune. Astazi (joi - n.r.),
moneda noastra s-a apreciat, la fel si coroana ceha, insa forintul ramane cea mai slaba moneda din regiune, cu o scadere de 5%", a declarat Vasilescu, potrivit TVR Info.
Curs euro - leu Zi de respiro: Leul se apreciaza usorEl a mai spus ca deprecierile sunt mici si ca nu ar trebui sa sperie pe nimeni.
Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!"In continuare, socurile sunt numai de provenienta externa, nu e niciun soc de prevenienta interna pe
piata valutara. Cred ca, cel putin pentru Romania, un singur eveniment a contat si anume declaratia de dimineata a lui
Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, care a spus limpede ca zvonurile din Grecia nu afecteaza Romania in niciun fel", a continuat acesta.
El considera ca investitorii nu pot sta la nesfarsit cu banii in buzunar si "sa se uite la cer cum se aduna norii si sa astepte sa treaca".
"Avand in vedere ca sunt numai cauze externe, le analizam cu atentie, vedem ce spun si ziarelele straine, televiziunile si posturile radio externe si tragem o concluzie", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.
El a subliniat ca cursul reflecta cererea si oferta de
valuta.
Ce se intampla cu leul?"Cursul pe cateva zile nu are legatura directa cu realitatea economica, are legatura cu oferta de valuta, investitorii straini s-au mai gandit putin, inainte de a scoate valuta pe piete", a aratat Vasilescu.
BNR a cotat, joi, un
euro la 4,4435 lei, moneda nationala inregistrand o apreciere de 0,06%, dupa 5 zile consecutive de scaderi.
Vasilescu il contrazice pe Leonard Orban, legat de iesirea Greciei din zona euroConsilierul guvernatorului BNR l-a contrazis pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a sustinut ca Uniunea Europeana ia in calcul iesirea Greciei din zona euro, acest lucru urmand sa fie discutat la intalnirea Consiliului European, de pe 23 mai.
Leonard Orban: Iesirea Greciei din zona euro va crea mari dificultati in Romania"Cred ca exista voci mai autorizate care spun ca Grecia va ramane in zona euro", a opinat Vasilescu.
"Starea interna a depreciat leul pana in ziua de 2 mai. Din 3 mai, dimineata, leul a inceput sa se aprecieze pana in 8 mai, cand au inceput sa intervina socurile externe", a precizat acesta.
In plus, el a demonstrat ca, pentru o rata de 300 de euro, cam cat plateste romanul pentru un
credit ipotecar, in aceste zile a dat doar cu 15 lei mai mult. In schimb, polonezii au platit mai mult, pentru aceeasi suma.
"Nu este foarte mare influenta deprecierii asupra celui care plateste o rata in euro.
Cel care are bani sa plateasca rata de 300 de euro, suporta si cei 15 lei pentru ca plateste, pana la urma, riscul pe care si l-a asumat singur", a adaugat Vasilescu.
"In perioada de boom ne-am imprumutat cu totii, 80% din americani si est-europeni pentru casa si restul pentru consum, polonezii in raort 40%-60%, noi suntem singurii care ne-am imprumutat invers, adica 80% pentru consum si 20% pentru o casa, ceea ce arata ca ratele nu pot fi prea mari, iar cei care si-au acoperit cu un credit ipotecar, si-a asumat un risc foarte mare punandu-si la bataie casa pentru un credit de consum.", a mai spus Vasilescu.