Criza francului elvetian: Miting de protest in centrul Bucurestiului

Duminica, 25 Ianuarie 2015, ora 11:30
6549 citiri
Criza francului elvetian: Miting de protest in centrul Bucurestiului

Un grup de romani cu credite la banci in franci elvetieni a decis sa organizeze un miting de protest duminica, in centrul Bucurestiului.

Manifestarea este initiata de Grupul clientilor cu credite in CHF si va avea loc intre orele 12:00 - 16:00, in Piata Constitutiei.

Protestatarii vor solicita conversia creditelor in valuta (franci, euro sau dolari) in imprumuturi in lei.

Petitia online intitulata "Denominarea in Lei a creditelor in valuta straina (CHF, EUR, USD) " a adunat deja peste 22 de mii de semnaturi.

Redam textul petitiei:

"Noi, semnatarii petitiei, sustinem demersul initiat marti, 20 ianuarie 2015, de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF pentru denominarea in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului + maximum 20%.

Marti, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cerea dispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care sa solutioneze situatia grava in care se gaseste o buna parte a clientilor bancilor care au contractat credite in orice valuta straina (CHF, EURO, USD).

Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat), contine si o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor in franci elvetieni in lei, apartinand unui grup numeros de parlamentari - 131 deputati si senatori.

BNR, despre criza francului elvetian: Conversia creditelor va falimenta bancile

Acestei initiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICARI de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF si asociatiile de protectie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:

- Posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie).

De ce nu ar merge indexarea cursului de la data acordarii creditului in franci cu 20%

- Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.

- Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare".

Joia trecuta, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a luat pietele prin surprindere renuntand la rata de schimb minima, de 1,20 franci la un euro, pe care a impus-o in septembrie 2011 pentru a lupta impotriva supraevaluarii francului elvetian.

Curs valutar: Dolarul face un salt urias, iar francul creste in continuare

Imediat dupa aceasta decizie, leul s-a depreciat semnificativ in raport cu francul si a continuat sa scade toata saptamana aceasta. Exista 75.000 de romani cu credite in franci elvetieni.

Citeste si:
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Dacian Cioloș nu dă nicio șansă unui guvern condus de Florin Cîțu, în care USRPLUS să fie partener: ”Vrem un premier cu care să putem lucra, pur şi simplu”
Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloş, exclude posibilitatea unui guvern condus de Florin Cîţu prim ministru, din care să facă parte si USR PLUS. „Nu există nicio şansă să continuăm...
Sursa: Ziare.com