Cum arata un razboi valutar

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 10:28
3294 citiri
Cum arata un razboi valutar
Foto: Jon Berkeley

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat in fata reporterilor: "Rata de schimb nu este o tinta a politicii monetare, dar este importanta pentru crestere si stabilitatea preturilor. Vrem sa vedem daca aprecierea este sustinuta si daca altereaza estimarile noastre privind riscurile si stabilitatea preturilor".

Dupa aceasta, euro s-a depreciat cu mai mult de jumatate de procent fata de dolar, desi Draghi nu semnalase nicio schimbare importanta pe partea de politica monetara.

Asa arata un razboi valutar, scrie Washington Post.

Razboiul valutar este definit printr-o serie de evenimente prin care natiunile incearca sa-si devalorizeze monedele in scopul stimularii exporturilor si al consolidarii cresterii.

Rezerva Federala a anuntat achizitii nelimitate de obligatiuni in septembrie 2012, ceea ce inseamna acumulare de lichiditati pe piata, iar dolarul a scazut. La aceeasi metoda a apelat in ianuarie si Banca Japoniei, iar yenul a scazut, de asemenea. Poate ca in cele din urma BCE va reduce mai mult dobanda cheie, iar Banca Angliei va cumpara la randul sau mai multe obligatuni, inversand tendinta de crestere a monedei unice si a lirei fata de dolar si yen.

Deprecierea monedei unice in urma declaratiilor lui Draghi este explicata prin faptul ca seful BCE a descris pur si simplu realitatea: economia vulnerabila a Europei este si mai mult afectata de aprecierea monedei europene. Euro a crescut de la 1,23 dolari/unitate in august la 1,36 dolai/unitate in februarie, deci un avans de 10,6% care a diminuat proportional competitivitatea exportatorilor germani, francezi si italieni pe pietele globale.

Pietele au preluat mesajul in sensul ca BCE ar putea recurge la masuri de relaxare a politicii monetare, inclusiv la reducerea ratei de dobanda, daca aprecierea monedei unice submineaza perspectivele de crestere.

Principala consecinta a acestor actiuni de devalorizare a monedelor ar putea fi hiperinflatie la nivel global.

Totusi, inflatia e extrem de scazuta in ultimii cinci ani in toate economiile dezvoltate, cu exceptia Marii Britanii, iar bancherii centrali iau masuri de indata ce aceasta situatie se schimba.

Prin urmare, conchide Washington Post, pana cand nu vom vedea actiuni concrete din partea acestora in scopul devalorizarii si intentia de a permite inflatiei sa depaseasca tintele lor istorice, nu sunt prea multe motive de ingrijorare. Daca acesta este un razboi, atunci este unul cu putine pagube, ba chiar cu eventuale beneficii, si unul in care generalii se reunesc plini de jovialitate in cadrul unor conferinte somptuoase de sase ori pe an.

Pe de alta parte, jurnalistii de la CNBC arata ca fenomenul ar putea fi mai serios, indicand faptul ca si statul chinez s-ar putea angaja in acest razboi.

Yuanul s-a depreciat puternic incepand cu mijlocul lunii ianuarie, cand a atins nivelul record fata de dolarul american, de 6,21 yuani pentru un dolar.

De asemenea, deprecierea masiva a yenului la cel mai scazut nivel din ultimele 33 de luni a atras critici din partea Europei si Asiei, in special din partea Coreei de Sud, unde oficialii au avertizat ca ar putea interveni la randul lor daca scaderea monedei japoneze va afecta competitivitatea tarii lor.

Firmele mici românești, în cele mai crunte condiții pentru a face față anului 2025. Schemele de sprijin care ar putea salva sectorul privat și ce le ține pe loc
Firmele mici românești, în cele mai crunte condiții pentru a face față anului 2025. Schemele de sprijin care ar putea salva sectorul privat și ce le ține pe loc
În ianuarie, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (fostul CNIPMMR, acum IMM România), a tras un semnal de alarmă cu privire la stagnarea Produsului...
A8, autostrada uitată a Moldovei: Ce progrese pot spera cei din nord-estul țării să vadă în 2025. „Oamenii trebuie să înțeleagă că problema ține foarte mult de bani”
A8, autostrada uitată a Moldovei: Ce progrese pot spera cei din nord-estul țării să vadă în 2025. „Oamenii trebuie să înțeleagă că problema ține foarte mult de bani”
Proiectul Autostrăzii A8 Unirii, menit să conecteze Moldova de vestul țării, are de mai mulți ani reputația unei autostrăzi lăsate de autorități pe plan secund, dovadă fiind și ritmul...
#razboi valutar, #depreciere valute, #crestere euro, #dolar euro, #evolutie yen, #evolutie yuan , #curs valutar
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Anul trecut Brazilia doar ameninta cu un razboi valutar, americanii
  1. Firmele mici românești, în cele mai crunte condiții pentru a face față anului 2025. Schemele de sprijin care ar putea salva sectorul privat și ce le ține pe loc
  2. A8, autostrada uitată a Moldovei: Ce progrese pot spera cei din nord-estul țării să vadă în 2025. „Oamenii trebuie să înțeleagă că problema ține foarte mult de bani”
  3. Fenomen nemaivăzut la Washington: Măsura SUA care lovește o companie americană și ”zguduie Kremlinul”
  4. Apple se pregătește pentru un 2025 plin de lansări revoluționare: ce ne așteaptă?
  5. Piața globală de smartphone-uri revine pe creștere. Europa și China, motoarele redresării din 2024
  6. DJI Flip: prima dronă ultra-ușoară cu design pliabil și funcții autonome. La ce preț este disponibilă
  7. Pană majoră de Internet în Rusia. Au fost întrerupte zeci de site-uri, inclusiv aplicații de comunicații și servicii bancare
  8. Orașul din România în care din prima zi de colectare s-au strâns 4 metri cubi de covoare și haine. Reciclarea acestor deșeuri este obligatorie de la 1 ianuarie
  9. Americanii renunță la Instagram și se îndreaptă spre o aplicație...chinezească. Care este motivul
  10. Am intrat în Schengen, dar între România și Bulgaria se circulă prost. Ce problemă avem la graniță