Cum va afecteaza aprecierea euro? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:19
3909 citiri
Cum va afecteaza aprecierea euro? - Sondaj Ziare.com

Aprecierile fulgeratoare ale euro din ultimele saptamani, cand s-au atins, de mai multe ori, noi maxime istorice, au efecte negative asupra multor romani.

De la plata ratelor pentru credite pana la chirii si plecarea in vacanta, multe aspecte sunt influentate de cotatia oficiala publicata, in fiecare zi, la ora 13.00, de catre Banca Nationala a Romaniei.

Marti, s-a atins un nou nivel maxim istoric, de 4,6397 lei/euro, iar vineri, in ultima sedinta de tranzactionare dinaintea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu, este foarte probabil ca moneda unica sa aiba un nou salt, nefiind exclusa atingerea unui alt record. Acelasi lucru este valabil si pentru dolarul american, ce a avut o evolutie de apreciere similara cu euro, in ultimele saptamani, stabilindu-se un nivel maxim istoric de 3,8343 lei/unitate.

De la inceputul acestui an, moneda unica europeana s-a apreciat cu nu mai putin de sapte procente in fata monedei nationale.

Primul efect vizibil este cresterea numarului de restantieri cu aproximativ 5 - 10 la suta. Astfel, la finalul lunii mai, 210.000 de persoane aveau restante la plata ratelor mai mari de 30 de zile. Astfel, un roman din patru care are contractat un credit de minim 20.000 de lei nu poate sa isi plateasca la timp datoria. Iar acest numar va fi si mai mare la sfarsitul lunii iulie.

De altfel, valoarea restantelor acumulate de persoanele fizice era, la sfarsitul lunii mai, de 5 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro), reprezentand 5,7 la suta din totalul sumelor datorate bancilor. Daca adaugam si restantele companiilor, cifra urca la 24 de miliarde de lei.

Din aceasta cauza, bancile au inregistrat o scadere uriasa a profiturilor, pana la 165 de milioane de lei, in primul trimestru din acest an, cu jumatate mai putin decat in perioada similara de anul trecut.

Problemele provocate de aprecierea euro nu se opresc la persoanele care au contractat credite in aceasta valuta.

Chiriile din Romania, de exemplu, sunt raportate la moneda unica. Astfel, daca la inceputul anului ati fi platit, pentru o chirie de 200 de euro (cea mai des intalnita pentru o garsoniera in Bucuresti), circa 865 de lei, la cursul de joi, de 4,6205 (care nu este cel maxim istoric de marti), ati plati aproximativ 925 de lei.

Aceste cheltuieli suplimentare pentru plata ratelor si a chiriilor au un efect indirect asupra consumului: oamenii au mai putini bani disponibili pentru a cumpara orice, de la mancare la bunuri de larg consum la bunuri cu folosinta indelungata.

De altfel, aprecierea euro s-ar putea reflecta si in pretul acestora, avand in vedere ca o mare parte din produsele disponibile la vanzare in Romania provin din importuri.

In plus, aprecierea dolarului fata de euro, pe pietele internationale, dar si comparativ cu leul, pe plan local, ar putea conduce, in cele din urma, la o scumpire a carburantilor, avand in vedere ca acesta este raportat la moneda americana.

De asemenea, potrivit analistilor, deprecierea leului a sters, practic, orice majorari salariale obtinute in ultimele luni, inclusiv cea a bugetarilor, cu 8 la suta.

Nu in ultimul rand, fiind sezon de concedii, romanii care inca vor dori sa isi petreaca aceasta perioada in strainatate vor simti mult mai mult golul din buzunar.

De exemplu, daca v-ati facut un buget de 1.500 de euro pentru vacanta de vis, veti plati, in prezent aproximativ 6.930 de lei, fata de 6.480 de lei, cat ati fi cheltuit la inceputul anului.

Ziare.com va invita la sondaj: Cum va afecteaza aprecierea euro?

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...