Curs euro-leu Cel mai puternic leu din ultimul an

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:23
6887 citiri
Curs euro-leu Cel mai puternic leu din ultimul an

Leul s-a apreciat puternic, miercuri, fata de principalele valute internationale, stabilind noi niveluri record pentru euro, dolar si franc.

Pentru moneda unica, cotatia oficiala afisata de Banca Nationala a Romaniei a fost de 4,3364 lei/euro, cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, dupa anuntul privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii JP Morgan.

Astfel, moneda nationala a inregistrat o crestere de 1,21% fata de sedinta precedenta, cand un euro era cotat la 4,3894 lei/unitate.

Un nivel mai scazut al cursului a fost consemnat pe 30 ianuarie 2012, cand referinta BNR a fost de 4.3340 lei/unitate.

Institutia americana a anuntat marti seara ca va include, incepand cu 1 martie, obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

"Desi includerea nu este inca un fapt stabilit, stirea a confirmat asteptarile care au sustinut recentul avans al activelor denominate in lei. Dupa momentul anuntului de marti seara, leul a castigat aproximativ 1% pe volume semnificative, ajungand la nivelul de 4,34/euro, atins ultima data in februarie 2012", explica analistii INB Bank.

In prima parte a sedintei de miercuri, euro a coborat spre 4,32 lei.

"Aprecierea este pe seama vestilor despre JP Morgan, care va include obligatiunile Romaniei printre cele recomandate de banca. Este posibil chiar sa se si aprecieze in continuare in perioada urmatoare si sa testeze pragul de 4,3 lei pentru un euro", a Melania Hancila, economist-sef Volksbank Romania, potrivit NewsIn.

In opinia analistului, fundamentele economice nu permit o apreciere puternica si nu crede ca moneda nationala se va putea mentine sub pragul de 4,3 lei/euro, ci mai degraba in intervalul 4,3 lei/euro - 4,4 lei/euro.

Ea sustine ca fundamentele economice nu permit o apreciere puternica si nu crede ca moneda nationala se va putea mentine sub pragul de 4,3 lei/euro, ci mai degraba in intervalul 4,3 lei/euro - 4,4 lei/euro.

"Intarirea leului este legata de faptul ca investitorii au inceput sa vina pentru titluri de stat. Ca sa cumpere titluri de stat, acestia au schimbat valuta si asta a facut sa se intareasca leul. Daca exista un apetit si interes pentru titluri de stat in continuare, tendinta de apreciere a leului va continua, chiar fara sa aiba vreo legatura cu fundamentele economiei care raman totusi fragile", a explicat analistul Aurelian Dochia pentru NewsIn.

Potrivit analistului, tendinta de apreciere ar putea continua, chiar daca nu se sprijina pe fundamentele economice, atat timp cat investitorii vor considera ca pot face speculatii avantajoase.

"Nu stiu cat ar putea continua aceasta tendinta de apreciere. Nu ma asteptam ca leul sa ajunga nici unde a ajuns acum pentru ca, totusi, pe datele fundamentale ale economiei nu avem niste rasturnari de situatie spectaculoase care sa arate ca, dintr-o data, trecem la o crestere viguroasa, ca s-au rezolvat toate problemele... Situatia ramane inca fragila, din aceasta cauza este greu sa cred ca exista o baza foarte solida pentru o tendinta de intarire in continuare.

Dar, pana la urma, aceasta miscare este de natura speculativa. Daca investitorii vor continua sa creada ca se poate face un castig pe activele romanesti, atunci leul va continua sa se intareasca", a mai spus Aurelian Dochia.

Noi recorduri minime pentru dolar si franc

Analistul financiar a subliniat ca situatia economica din Romania ramane inca fragila si nu crede ca exista "o baza foarte solida" pentru o tendinta de apreciere in continuare.

De asemenea, dolarul american a scazut cu 0,87%, cursul fiind de 3,2596 lei/unitate, de asemenea cel mai scazut nivel de la 29 februarie 2012, cand a fost anuntat un curs de 3.2357 lei/unitate.

Si francul elvetian se afla la un nou nivel minim, de 3,5061 lei/unitate, comparativ cu 3,5463 lei/unitate in ziua anterioara, fiind cel mai redus din 7 decembrie 2011, cand a fost afisat un curs 3.5037 lei/unitate.

Pretul aurului a scazut la 176,0548 lei/gram, de la 177,4853 lei/gram.

Citeste si:
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Ludovic Orban, tot mai aproape de a-și da demisia din PNL. Cine sunt liberalii care l-ar putea urma
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a anunțat marți, 26 octombrie, că și-a dat demisia din grupul parlamentar al liberalilor, continuându-și activitatea ca parlamentar neafiliat. Orban a...
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar” VIDEO
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Sursa: Ziare.com