Curs euro - leu Euro, la un nou maxim istoric: a trecut de 4,43 lei

Luni, 14 Mai 2012, ora 13:15
4477 citiri
Curs euro - leu Euro, la un nou maxim istoric: a trecut de 4,43 lei

Euro a atins un nou maxim istoric, cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei fiind cu 0,24 de procente mai mare, in raport cu nivelul inregistrat in ultima zi a saptamanii trecute.

Astfel, euro a fost cotat la 4,4373 lei/unitate. Leul a pierdut teren din cauza situatiei tensionate din Grecia, unde partidele politice nu reusesc sa formeze un guvern. Pe pietele internationale, euro a ajuns la nivelul minim al ultimelor patru luni in raport cu dolarul american, de 1,2878 dolari/unitate.

Moneda nationala, la randul sau, este perceputa drept una riscanta de catre investitori, de aici provenind si deprecierea masiva in raport cu moneda unica europeana. In plus, indicii bursieri europeni au inregistrat scaderi cuprinse intre 1,3 si 4 procente, in prima zi a saptamanii, influentand puternic leul.

In absenta unei interventii agresive din partea bancii centrale, analistii sunt de parere ca leul isi va continua tendinta descendeta. Totusi, moneda nationala merge mai bine decat alte monede din regiune, care au pierdut intre 0,6 si 0,7 in dimineata de luni, potrivit ING.

Analistii nu exclud faptul ca leul sa se deprecieze in continuare. Ionel Blanculescu a declarat, pentru Ziare.com, ca 1 euro ar putea ajunge la 4,4 - 4,8 lei. In schimb, analistul Mircea Cosea este mai optimist si crede ca se va stabiliza la nivelul de 4,2 - 4,3 lei.

Leul s-a depreciat masiv si fata de dolarul american, cu 0,79 de procente in comparatie cu vineri, cursul oficial anuntat de BNR fiind de 3,4479 lei/unitate.

De asemenea, francul elvetian a urcat putin, de la 3,6861 lei/unitate la 3,6951 lei/unitate.

In schimb, pretul aurului a coborat de la 173,8657 lei/gram, vineri, la 173,1626 lei/gram, luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar