Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 13:18
22468 citiri
Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim

Francul s-a apreciat, luni, atingand astfel un nou maxim istoric.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, in crestere fata de cotatia de vineri, care a fost de 4,4228 lei/unitate.

Este a treia sedinta consecutiva de apreciere, dupa ce joi moneda elvetiana a avansat cu aproape 16%, in contextul in care banca centrala din Tara Cantoanelor a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.

Totusi, moneda elvetiana mai are putin si o ajunge pe cea europeana, avand in vedere ca un euro a fost cotat, luni, la 4,5018 lei.

Dolarul a scazut usor, pana la la 3,8815 lei/unitate de la 3,8863 lei/unitate, iar aurul s-a scumpit de la 156,9255 lei/gram la 159,1885 lei/gram.

Ponta: Nu vreau sa vand iluzii

In context, premierul Victor Ponta a chemat la discutii atat reprezentantii partidelor politice, cat si specialistii in legile economice, pentru a gasi solutii pentru romanii cu credite in franci.

El a precizat, insa, ca nu poate garanta solutii punctuale pentru cei afectati de aprecierea brusca a monedei elvetiene si ca nu vrea sa vanda iluzii sau sa stranga capital politic prin declaratii demagogice.

"Nu exista o solutie a unui partid, ci doar posibilitatea in discutiile cu BNR, bancile private si grupurile parlamentare sa vedem ce masuri se pot lua. E vorba de 75 de mii de persoane, sa vedem daca se poate face ceva", a explicat Ponta, luni, intr-o conferinta de presa.

Ponta, despre creditele in franci elvetieni: Spre deosebire de demagogi, nu vreau sa vindem iluzii

Reuniune in Parlament

Comisia de Buget, Finante si Banci din Parlament se va reuni, miercuri, pentru a discuta problema romanilor cu credite in franci, afectati de cresterea vertigionasa a monedei elvetiene, a anuntat prim-vicepresedintele PNL Andreea Paul, intr-o postare pe Facebook.

Sedinta extraordinara in Parlament pentru romanii cu credite in franci

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a enuntat, vineri, doua solutii pentru romanii cu imprumuturi in aceasta moneda, anume cresterea pragului pentru reesalonare (celebra "electorata") sau programe proprii ale bancilor.

Discutii intre Valcov si oficialii BNR: Ce solutii s-au gasit pentru romanii cu credite in franci

Pe de alta parte, liderul PMP Elena Udrea sustine ca solutia ar fi "o modificare legislativa care sa presupuna posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda nationala cu o marja de maximum 20% in plus sau in minus fata de valoarea la care s-a acordat creditul".

Francul elvetian explodeaza: Udrea spune ca a gasit solutia salvatoare

Mai mult, Andreea Paul aminteste de o directiva europeana (2014/17/EU), care trebuie transpusa in legislatia romaneasca pana in primavara anului viitor.

Printre altele, aceasta spune ca "statele membre se asigura ca, in cazul in care un consumator detine un imprumut intr-o moneda straina, creditorul avertizeaza consumatorul periodic, pe suport de hartie sau pe alt suport durabil, cel putin in cazurile in care valoarea cuantumului total platibil de catre consumator care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb aplicabil la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda statului membru".

C.P.

Citeste si:
Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni, susţinut de tensiunile dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina şi perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...