Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Curs euro-leu: Leul, doborat de razboiul Ponta-Basescu. Iata cat a crescut euro

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:17
12807 citiri
Curs euro-leu: Leul, doborat de razboiul Ponta-Basescu. Iata cat a crescut euro

Leul a fost afectat, marti, de declaratiile in contradictoriu dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe tema memorandumului cu Fondul Monetar International (FMI).

Astfel, moneda locala s-a depreciat cu 0,73% fata de euro, cotatia oficiala fiind de 4,4684 lei/unitate, leul ajungand astfel la cel mai mic nivel din ultimele doua luni.

Leul a pierdut teren si in fata dolarului (-0,58%), comparativ cu sedinta precedenta, cursul publicat de BNR pentru moneda americana fiind de 3,2936 lei/unitate.

Francul elvetian a avansat usor, de la 3,6007 lei/unitate, la 3,6352 lei/unitate, in timp ce pretul aurului a scazut, marti, de la 130,2214 lei/unitate la 129,0812 lei/unitate.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca nu va semna memorandumul cu FMI, din cauza cresterii accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru.

Basescu: Nu semnez memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti

In replica, premierul a spus ca nu va renunta la aceasta masura si l-a acuzat pe seful statului ca santajeaza Guvernul si Parlamentul ca sa nu mai fie infiintata comisia speciala care ar trebui sa cerceteze modalitatea prin care fiica sa, Ioana Basescu, a primit un credit de la CEC Bank pentru achizitionarea unui teren agricol in Calarasi.

Ponta acuza: Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul ca sa scape de Comisia de la Calarasi

Ce recomanda specialistii

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat ca acordul cu institutiile internationale a fost unul necesar.

"El (acordul - n.red.) ne-a scos din imprejurari grele in aceste vremuri de criza. Noi nu ne situam in pozitia de arbitru, BNR colaboreaza cu Guvernul pe care ni-l da tara si cu autoritatile, noi nu alegem cu cine colaboram si cu cine nu", a precizat Adrian Vasilescu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Referitor la scrisoarea deschisa redactata de premierul Victor Ponta, prin care ii cerea presedintelui Traian Basescu sa organizeze o intalnire pe tema bugetului de stat si a acordului cu FMI, in care era invitat si Mugur Isarescu, consilierul guvernatorului BNR a fost rezervat in declaratii.

Ponta ii cere o intalnire lui Basescu: Sa deblocam situatia

"Nu avem o pozitie a BNR, la noi lucrurile merg mai incet. Facem comentarii dupa intalnire, niciodata nu au fost comentarii anticipate in astfel de situatii. Nu confirm si nici nu infirm prezenta lui Mugur Isarescu la intalnire", a precizat Adrian Vasilescu.

Pe de alta parte, Ionel Blanculescu, consultant financiar si consilier al premierului Victor Ponta, a subliniat faptul ca marirea accizei la carburanti cu 7 eurocenti pe litru nu poate fi anulata.

"Se va ajunge la un compromis, care este rezultanta unor negocieri bazate pe interesul national, in caz contrar vom asista la fel de fel de stari in aceasta criza. Argumentele sunt foarte clare, cel mai important este ca daca nu s-ar trece la o situatie normala s-a stricat tot ce s-a construit pana acum", a spus analistul, la acelasi post de televiziune.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#curs euro leu, #curs bnr euro, #Curs BNR, #curs BNR dolar, #curs valutar dolar, #curs franc, #pret aur , #curs valutar