Curs euro - leu Leul, la un nou nivel minim istoric in fata euro

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:07
4455 citiri
Curs euro - leu Leul, la un nou nivel minim istoric in fata euro

Euro isi continua tendinta ascendenta in raport cu moneda nationala, ajungand, miercuri, la un nou nivel maxim istoric.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 4,4463 lei/euro, in crestere cu 0,12 procente in comparatie cu nivelul inregistrat in ziua precedenta.

Deprecierea survine pe fondul crizei politice din Grecia, unde urmeaza a se organiza noi alegeri in luna iunie, dar si a deprecierii monedei unice in fata dolarului american.

De altfel, toate monedele din regiune sufera de o scadere a valorii raportat la euro, Romania nefiind un fenomen izolat, potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului bancii centrale, sustine ca situatia nu este "nici pe departe" atat de dramatica precum este prezentata in presa.

"S-a spus ca romanii care au in banci lei, pierd din valoare. Nu este adevarat. Ei castiga. Dobanda este de 5 - 7%, este diferenta mare intre dobanda si inflatie. Cine vrea sa scoata leul din banca sau vrea sa-i schimbe in euro, sigur ca pierde, dar sa nu faca aceasta mare gafa", a precizat Vasilescu, la Romania TV.

Oficialul BNR a spus ca deprecierea leului nu ar trebui sa se resimta nici in preturi, avand in vedere ca doar importurile viitoare vor fi platite cu acesti bani. "Este o depreciere de doar cateva zile, nu stiu cum va fi maine", a declarat Vasilescu.

Sigur, importurile la alimente vor fi mai scumpe. Dar nu exista nici un motiv sa scumpeasca astazi importurile, deoarece doar importurile viitoare vor fi platite cu acesti bani. Este o depreciere de doar cateva zile, nu stiu cum va fi maine.

Daca are bani pusi la banca, sa-i lase acolo. Daca ii are sub saltea, sa-i duca la banca, pentru ca sub saltea are doua pericole: nu ia nici o dobanda si il mai si fura cineva. Numai la banca este in siguranta si poate castiga.

El a reiterat sfatul BNR, de a se contracta imprumuturi in moneda in care persoana respectiva este platita. "BNR le-a dat sfaturi cand s-au imprumutat si le-a spus sa se imprumute doar in moneda in care sunt platiti. N-au ascultat, pentru ca erau foarte tentati de imprumuturile in euro sau chiar franci elvetieni. Iata ca a venit sorocul si sunt nevoiti sa vada, cu durere, cum se scumpeste creditul lor. Astazi, nu mai am ce sfat sa le dau', a conchis Vasilescu.

Leul s-a depreciat masiv si fata de dolarul american, cu 1,19 la suta, in comparatie cu marti, pana la nivelul de 3,4987 lei/unitate.

Francul elvetian a spart bariera de 3,7 lei/unitate, ajungand la o cotatie oficiala de 3,7020 lei/unitate.

In schimb, s-a observat o usoara scadere a pretului aurului, de la 173,2844 lei/gram, marti, la 172,7896 lei/gram, miercuri.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar