Curs euro-leu: Leul pierde teren, pe fondul tensiunilor dintre FMI si Guvern

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:32
2202 citiri
Curs euro-leu: Leul pierde teren, pe fondul tensiunilor dintre FMI si Guvern

Leul a pierdut teren, luni, pe fondul tensiunilor dintre Fondul Monetar International (FMI) si Guvern legate de deficitul bugetar pentru anul viitor.

In prima zi a saptamanii, Banca Nationala a Romaniei a publicat un curs de 4,4419 lei/euro, ceea ce reprezinta o scadere a monedei nationale de 0,24% fata de sedinta precedenta.

"Leul a inceput sedinta de vineri intr-o usoara nota pozitiva, dar, odata cu publicarea datelor excelente privind piata muncii din SUA, s-a depreciat si a inchis sedinta la 4,44/EUR, o slabire de aproape 0,2%.

Moneda romaneasca a ajuns astazi in prima parte a sedintei la 4,4440/EUR iar mediul extern sugereaza ca ar putea continua pe acest drum", se arata in nota ING Bank remisa Ziare.com.

Evolutia leului are loc in contextul in care discutiile dintre Guvern si reprezentantii Fondului Monetar International s-au complicat spre sfarsitul saptamanii trecute.

"Se pare ca neintelegerile au aparut dupa ce finantatorii internationali au sugerat ca tinta de deficit bugetar pentru 2015 ar trebui sa fie de 0,9% din PIB, fata de o tinta initiala de 1,4% din PIB si o valoare de aproximativ 2% sustinuta de Guvernul roman.

Exista argumente putine pentru a sustine ca seria curenta de acorduri s-ar termina, dar nu putem exclude un asemenea scenariu avand in vedere efectele celui mai recent program, pe care le-am califica drept limitate pentru toate partile implicate.

Tinta mai dificila a fost pana la urma abandonata de creditorii internationali. Cum misiunea tehnica se va incheia miercuri, ne apropiem de momentul cand vom vedea concluziile. Fara a incerca sa comentam care va fi aceasta, mentionam ca pozitia buna de finantare externa si deficitul fiscal redus arata ca impactul negativ asupra pietelor leului ar fi temporare in cazul in care acordul de finantare s-ar incheia inainte de termen", au mai spus specialistii bancii.

FMI merge pe mana Guvernului: Accepta un deficit de 1,4%

Pe de alta parte, leul a scazut cu 1,06% in fata dolarului, care a fost cotat la 3,6246 lei/unitate.

Francul elvetian a evoluat, luni, de la 3,6860 lei/unitate la 3,6940 lei/unitate, in timp ce gramul de aur s-a scumpit de la 138,8112 lei la 139,307 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#curs valutar BNR, #leu euro curs BNR, #curs euro leu, #curs dolar leu, #curs franc, #pret aur , #curs valutar