Curs euro-leu: Moneda europeana, la un nou maxim

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 13:07
4511 citiri
Curs euro-leu: Moneda europeana, la un nou maxim
Foto: Arhiva

Moneda unica europeana a atins un nou record, miercuri, fiind cotata de Banca Nationala a Romaniei la 4,3688 lei/unitate.

Astfel, leul a ajuns la un nou minim istoric in comparatie cu euro, pierzand 0,38 la suta in comparatie cu nivelul de marti, cand un euro costa 4,3523 lei/unitate, pe fondul apropierii momentului intrarii in vigoare a majorarii TVA la 24 la suta.

In schimb, dolarul american s-a depreciat usor, cu 0,22 de procente, de la nivelul de 3,5697 lei/unitate la 3,5617 lei/unitate.

La randul sau, gramul de aur s-a scumpit de la 141,8117 lei, marti, la 142,0403 lei, miercuri.

Cat va ajunge sa coste un euro

Desi cei care au credite in euro se plang de faptul ca au mai multi bani de platit, analistul Ilie Serbanescu crede ca leul ar trebui lasat la "mana" pietei, singura care poate arata valoarea reala, in conditiile economiei romanesti.

"Nu poate sa existe o moneda breaza a unei economii care se prabuseste", a declarat Serbanescu, pentru Ziare.com. "Nici nu stiu daca se va mai devaloriza, pentru ca poate sa intervina Banca Nationala. Eu spun doar ce ar trebui sa se intample, anume sa se devalorizeze, pentru ca nu este un curs real", a mai spus analistul.

Curs euro-leu - Serbanescu: Leul trebuie scada si mai mult

In schimb, Daniel Daianu este de parere ca un curs mult peste nivelul actual este periculos, insa nu trebuie sa ne speriem de cresterea din prezent, fiind mai importanta evolutia pe parcursul intregului an.

"Un euro peste acest nivel de astazi poate sa aibe daune colaterale mari. Nu este bine sa se aprecieze leul in conditiile date, in conditiile unei recesiuni a economiei. Pe de alta parte, o depreciere masiva a leului strica bilanturile gospodariilor, ale firmelor, ale bancilor si, ceea ce este mai grav, poate sa stopeze declinul dobanzilor", ne-a spus Daianu.

Presa de azi: In ce tara vom trai dupa 1 iulie si cat se mai scufunda leul?

Potrivit ING Bank, rata de schimb euro - leu nu ar trebui sa depaseasca nivelul de 4,4 - 4,5 lei. De asemenea, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat, la The Money Channel, ca nu va exista o depreciere majora a leului, deoarece Banca Nationala a Romaniei va interveni.

Leul provoaca prabusirea monedelor din estul Europei

In plus, analistul Bogdan Baltazar a spus, la Antena 3, ca BNR este foarte interesata de mentinerea inflatiei in limitele controlabile, prin urmare nu ar dori ca preturile sa creasca prea mult din cauza unui leu prea scazut.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Leul n-aduce fericirea n`aşa domnule Vasilescu ?!