Curs euro - leu Scandalul politic impinge euro peste 4,6 lei/unitate

Joi, 02 August 2012, ora 13:21
4774 citiri
Curs euro - leu Scandalul politic impinge euro peste 4,6 lei/unitate

Incertitudinile privind rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, desfasurat duminica, a condus la deprecierea monedei nationale, joi.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 4,6097 lei/euro, cu 0,46 la suta mai mult decat in ziua precedenta.

Moneda nationala s-a depreciat, joi, si in fata dolarului american, cu 0,65 la suta in comparatie cu ziua de miercuri. Astfel, cotatia oficiala a fost de 3,7528 lei/unitate.

Francul elvetian s-a apreciat, la randul sau, de la 3,8210 lei la 3,8355 lei.

In schimb, pretul gramului de aur s-a redus usor, de la 193,5440 lei, miercuri, la 193,4869 lei, joi.

Mugur Isarescu: Detensionarea situatiei politice ar ajuta leul

Inceputa de dimineata, sedinta Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pe tema referendumului inca era in desfasurare la ora 13.00, cand banca centrala anunta cursul oficial.

CCR trebuie sa hotarasca daca referendumul de pe 29 iulie a fost valabil, dupa ce Biroul Electoral Central a anuntat, miercuri, rezultatele finale, potrivit carora prezenta a fost de 46,24 la suta. Pentru a fi valabil, ar fi fost nevoie de o prezenta de 50% + 1. Totusi, Victor Ponta a cerut CCR sa ia in calcul voturile celor prezenti, nu si rata prezentei, cu toate ca, la momentul referendumului, se anuntase ca va fi nevoie de peste jumatate din voturi.

In plus, exista nelamuriri cu privire la numarul real al personelor cu drept de vot, ceea ce adauga si mai multa nesiguranta.

Persistenta acestor probleme trage in jos leul, care, spre deosebire de celelalte monede din regiune, se depreciaza. Potrivit analistilor ING, banca centrala ar fi utilizat peste 1 miliard de euro pentru a ajuta leul, in ultima luna. In plus, analistii cred ca este foarte posibil ca euro sa atinga din nou sa sa depaseasca nivelul maxim istoric, pe termen scurt.

Citeste si:
Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni, susţinut de tensiunile dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina şi perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală...
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...