Curs leu-euro: Cel mai mare leu din ultimele opt luni

Vineri, 09 Mai 2014, ora 13:10
4921 citiri
Curs leu-euro: Cel mai mare leu din ultimele opt luni

Leul a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultima zi a saptamanii a scazut cu 0,10% fata de ziua precedenta, la 4,4295 lei/euro.

Un curs mai bun pentru leu in raport cu euro a fost anuntat ultima data de BNR pe 2 septembrie 2013, cand referinta a fost de 4,4221 lei/unitate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca aprecierea din ultima perioada a leului se datoreaza partial intrarilor de capital din Rusia sau Ucraina.

Acesta a precizat ca intarirea leului nu este justificata de evolutia economiei.

Isarescu, despre cresterea leului: Sa nu credeti ca vrea BNR sa aprecieze cursul, sau cel putin eu

"Vor fi capitaluri ratacite, iesiri de capital din Rusia, sa nu credeti ca vrea BNR sa aprecieze cursul, sau cel putin eu. Nu sunt convins ca avem fundamente atat de solide si exporturile produc atat de bine.

Cursul e determinat de piata, nu de ce vrea guvernatorul. El se apreciaza chiar acum si dincolo se trage cu mitraliera", a spus Isarescu.

Economistii considera ca BNR va interveni pe piata pentru a-si completa rezervele valutare. Potrivit acestora, dupa perioada imediat urmatoare moneda nationala va continua sa se intareasca.

"Faptul ca nivelurile curente ale leului nu par a fi agreate de BNR, in opinia noastra adauga motive suplimentare pentru a crede ca in aceste conditii Banca va interveni pentru a-si completa rezervele valutare.

In vreme ce astfel de actiuni sunt in masura sa conduca la o evolutie oscilanta a leului dupa un tipar similar tranzactionarii din ultimul trimestru al anului trecut, credem ca dincolo de perioada imediat urmatoare leul va continua sa se intareasca", au spus economistii ING Bank.

In schimb, dolarul american a urcat cu 0,82% vineri, la 3,2059 lei/unitate.

Francul elvetian s-a depreciat de la 3,6383 lei/unitate la 3,6342 lei/unitate, in timp ce pretul gramului de aur a urcat la 132,9051 lei.

Citeste si:
Euro a atins un nou maxim istoric în raport cu leul. Care este cursul afişat de BNR
Euro a atins un nou maxim istoric în raport cu leul. Care este cursul afişat de BNR
Moneda naţională a atins miercuri un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9490 lei/euro, în creştere...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: Ziare.com