Dolarul face un salt urias si ajunge la un nou maxim istoric - Record si pentru euro

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 13:22
16598 citiri
Dolarul face un salt urias si ajunge la un nou maxim istoric - Record si pentru euro

Dolarul s-a apreciat considerabil, joi, astfel ca a ajuns la un nou maxim istoric, iar euro a inregistrat un record al ultimei luni.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat moneda americana la 4,3146 lei/unitate, ceea ce inseamna un avans de 1,64% fata de sedinta anterioara.

Totodata, cotatia reprezinta un maxim istoric pentru dolar. Precedentul record, de 4,2659 lei/unitate, a fost inregistrat pe 24 noiembrie.

Aprecierea are loc in contextul in care Federal Reserve (FED), banca centrala americana, a majorat dobanzile cu un sfert de punct procentual, prima decizie de acest fel din ultimul an.

Ratele de dobanda au urcat de la 0,25-0,5% pana la 0,5-0,75%. Ultima majorare a dobanzilor a fost decisa in decembrie 2015.

Presedintele ales al SUA a promis, Donald Trump, in timpul campaniei, ca va reduce impozitele si va creste investitiile in infrastructura, o politica care ar putea avea ca efect accelerarea inflatiei.

In cazul in care aceste estimari se confirma, exista sanse mari ca Federal Reserve sa majoreze si mai mult dobanzile, astfel ca activele americane ar putea deveni mai atractive pentru investitori decat cele in statele emergente, inclusiv Romania, potrivit News.ro.

Ce inseamna cresterea dobanzii FED pentru Romania

Analistul Florin Citu a explicat intr-o postare pe Facebook ce implicatii are cresterea dobanzii FED pentru Europa si tara noastra:

"

  • 1) Pentru ei este semnalul ca sunt pe ultima suta de metri in aceasta perioada de crestere economica. Cat o sa dureze nu stim, dar daca banca centrala apasa pe frana nu suntem departe.
  • 2) Pentru UE nu este bine. Economia UE nu si-a revenit dupa criza din 2008 si faptul ca SUA vede deja sfarsitul acestei perioade de crestere reprezinta o veste proasta. Sper sa nu se panicheze birocratii si sa inceapa iar cu subventii si iertari de datorii.
  • 3) Pentru noi deocamdata nu sunt implicatii majore. Poate putina volatilitate pe pietele financiare. DAR, foarte important, este semnalul pentru noi ca trebuie sa fim atenti cum asezam economia in perioada urmatoare. Cheltuieli publice peramanente in crestere, deficit bugetar in crestere, datorie publica in crestere - fragilizeaza economia, iar atunci cand SUA se va gripa, noi vom face iar atac de cord.
"

Pentru a ne proteja de un eventual soc, Florin Citu crede ca ar trebui sa impiedicam cresterea cheltuielilor permanente, a deficitului bugetar si a datoriei publice.

Record al ultimei luni pentru euro

Si euro s-a apreciat, joi, pana la 4,5202 lei/unitate, care e cel mai mare nivel din 16 noiembrie incoace, potrivit datelor BNR. De asemenea, cursul francului elvetian a crescut la 4,2015 lei, de la 4,1996 lei, cat era in sedinta precedenta.

Lira sterlina a avansat de la 5,3738 lei/unitate la 5,4056 lei/unitate, in timp ce aurul s-a ieftinit de la 158,5547 lei/gram la 156,9583 lei/gram.

C.P.

Citeste si:
Cine este noul șef al Gărzii Naționale de Mediu, numit de premierul Florin Cîțu: inginer silvic și fiu de primar PNL
Cine este noul șef al Gărzii Naționale de Mediu, numit de premierul Florin Cîțu: inginer silvic și fiu de primar PNL
Octavian Berceanu a anunțat luni, 20 septembrie, că a fost eliberat din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Berceanu a ocupat timp de jumătate de an funcția de șef...
Marcel Ciolacu, atac la Iohannis: "În România aflată în plin val patru al pandemiei, preşedintele îi invită pe români să joace golf"
Marcel Ciolacu, atac la Iohannis: "În România aflată în plin val patru al pandemiei, preşedintele îi invită pe români să joace golf"
Președintele PSD Marcel Ciolacu, a declarat luni că deși România este aflată în plin val patru al pandemiei, președintele Iohannis îi invită pe români să joace golf, în timp ce...
Sursa: Ziare.com