Euro atinge un nou maxim istoric in fata leului

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 13:12
11429 citiri
Euro atinge un nou maxim istoric in fata leului

Euro creste in prima sedinta a acestei saptamani, ajungand la un nou nivel record, in timp ce dolarul se depreciaza usor, fata de moneda nationala.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,7729 de lei/unitate, cu 0,13% mai mult decat in ultima sedinta a saptamanii trecute. Este cea mai ridicata valoare din istorie in fata leului si, totodata, pentru prima data cand cursul de referinta BNR depaseste pragul de 4,77 lei.

Dolarul american a scazut, fiind cotat de BNR la 4,3159 de lei/unitate, cu 0,15% mai putin fata de vineri.

Si francul elvetian a scazut, ajungand la 4,3586 de lei, fata de vineri cand costa 4,3685 de lei.

Lira sterlina a crescut si a ajuns la 5,5938 de lei, fata de 5,5647 de lei, cursul de vineri.

Si pretul gramului de aur a scazut. BNR a anuntat ca acesta a ajuns la 202,3260 de lei, fata de 203,6272 de lei cat costa vineri.

Iata care a fost cursul valutar de vineri

De ce creste euro

Exista o presiune pe curs care vine din deficitul comercial, datele publicate recent aratand un deficit in crestere pe luna trecuta, iar la aceasta se adauga cu siguranta si importurile aferente Black Friday si situatia deficitului, a declarat purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.

"Exista in mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arata o accentuare a deficitului comercial.

Deci un necesar de valuta pentru schimburile comerciale crescut.

Sa nu uitam ca in aceasta perioada avem si evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzactii anuntate cu bunuri din import.

Aceasta este o situatie de fond care a dus la aceasta evolutie a cursului, care, in cifre absolute, e totusi marginala. In plus, e necesara clarificarea situatiei bugetare care pare mai complicata decat se anticipa", a spus Dan Suciu, saptamana trecuta, pentru Agerpres.

Citeste si:
Propunerea PSD pentru funcția de secretar general adjunct al Camerei Deputaților
Propunerea PSD pentru funcția de secretar general adjunct al Camerei Deputaților
PSD o propune pe Ioana Bran în funcţia de secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor. Potrivit unei informări transmise, luni, Biroului permanent al Camerei din partea liderului...
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Cîțu, despre impozitul progresiv: ”Liviu Dragnea a încercat doi ani să schimbe cota unică, este aceeaşi meteahnă”
Fostul președinte PNL, Florin Cîţu a declarat, luni, despre dorinţa PSD de a se introduce o cotă progresivă, că Liviu Dragnea a încercat doi ani de zile să schimbe cota unică, şi ceea ce...
Comentarii