Curs valutar: Leul creste spectaculos, in ciuda crizei din Grecia

Marti, 30 Iunie 2015, ora 13:11
7408 citiri
Curs valutar: Leul creste spectaculos, in ciuda crizei din Grecia

Leul s-a apreciat, marti, in fata principalelor valute, in ciuda faptului ca tensiunile din Grecia se afla inca la cote inalte.

Moneda nationala a castigat 0,44% in fata euro, care e cotat la 4,4735 lei/unitate, dar si 1,24% comparativ cu dolarul, al carui curs este de 3,9969 lei/unitate.

Cel mai probabil, aprecierea leului a fost determinata de interventia in piata a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Masura a fost anticipata de analistii ING Bank, care au mentionat ca BNR ar putea face acest lucru, in conditiile in care cursul se apropiase vertiginos, luni, de pragul de 4,50 lei/unitate.

"Perechea EUR/RON a urcat peste 4,50, luni, si a atins un maxim al ultimelor 5 luni, dar a revenit destul de repede mai jos. Cum presiunile de depreciere au continuat asupra valutelor regionale in jurul pranzului, evolutia ar putea sugera o interventie modesta a bancii centrale pentru a tempera miscarea si pentru a oferi lichiditate, avand in vedere ca volumele erau destul de reduse la acel moment.

Leul a incheiat sedinta de luni cu o slabire de aproape 1% intr-una din cele mai slabe zile din ultima perioada.

In tranzactiile de luni seara, moneda romaneasca a trecut din nou de 4,50/EUR. Continuam sa anticipam tranzactionarea in preajma acestui nivel, cel mai probabil, sub el, pe fondul temerilor privind interventiile BNR. Tranzactiile de dimineata s-au facut in jurul a 4,4950/4,4975", se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Leul s-a apreciat, luni, si fata de francul elvetian, care a fost cotat la 4,3021 lei/unitate, de la 4,3251 lei/unitate.

Aurul s-a ieftinit de la 153,2420 lei/gram la 151,4504 lei/gram.

Grecia, in focuri

Situatia din Grecia e tensionata, in contextul in care marti expira data la care trebuie sa ramburseze o transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

Grecia, numaratoarea inversa. Iese din zona euro? - LIVE

Premierul elen Alexis Tsipras a mentionat, in weekend, ca nu va da niciun ban. In schimb, a chemat populatia la un referendum in ceea ce priveste masurile propuse de creditorii internationali.

Mai mult, bancile au ramas inchise incepand de luni, iar oamenii nu pot scoate de la bancomate mai mult de 60 de euro pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#curs euro leu, #curs dolar leu , #curs valutar