Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 07:14
7569 citiri
Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara

Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.

Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.

Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.

Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.

Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.

In cele din urma, leul a incheiat anul in scadere cu 2,4% fata de moneda unica, de la o cotatie de 4.3219 lei/unitate pe 4 ianuarie, la 4.4287 lei/unitate in ultima zi a lunii decembrie. Moneda noastra a fost singura din Uniunea Europeana care s-a depreciat in raport cu euro.

Deprecierea leului a fost temperata in luna decembrie de ceea ce analistii au indicat a fi o imbunatatire a sentimentului investitorilor fata de tara noastra, dupa ce un nou guvern a fost format cu rapiditate in urma alegerilor parlamentare. Au contribuit, de asemenea, si intrarile in valuta de la romanii reveniti in tara in aceasta perioada.

Cursul in 2013 - intre 4,58 lei/euro si 4,75 lei/euro

In continuare, economistii estimeaza ca leul se va mentine pe aceeasi tendinta de depreciere, in contextul unui nivel ridicat al deficitului de cont curent si al unor investitii straine scazute.

Prognozele variaza intre 4,58 lei/unitate si 4,75 lei/unitate.

"Ne asteptam ca anul 2013 sa se inscrie in tendinta vizibila in ultimii ani si prognozam un curs de 4,75 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Prognoza este bazata pe faptul ca deficitul de cont curent va fi in continuare relativ ridicat, iar investiile straine scazute", a spus Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, pentru Ziare.com.

De asemenea, analistii Raiffeisen Bank estimeaza un curs de 4,65 lei/euro in martie si de 4,60 lei/euro in iunie. Presiunile pentru depreciere vor persista in contextul in care fluxurile de capital strain in sectorul privat vor ramane scazute, se arata intr-un raport al bancii.

Analistii UniCredit Tiriac anticipeaza anul acesta un curs mediu de 4,58 lei/euro.

Pe de alta parte, Florian Libocor, economistul-sef al BRD, este increzator in perspectivele economiei si ale monedei nationale, considerand probabila chiar o apreciere moderata a leului in urmatoarea perioada.

"Fundamentele economice nu justifica o depreciere a leului in acest moment. Eu am incredere atat in economia romaneasca, dar si in moneda nationala. In mod probabil, leul va ramane in zona de stabilitate cu sanse de a inregistra o apreciere moderata intr-un mediu volatil. Ma astept ca increderea in moneda nationala sa fie refacuta gradual", a mentionat economistul pentru Ziare.com.

Citeste si:
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Contre între liberali din cauza ministrului Sănătății pus de PSD. Cât de posibilă este demiterea lui Alexandru Rafila
Părerile din PNL privind activitatea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sunt împărțite. După ce prim-vicepreședintele partidului Rareș Bogdan a declarat public că acesta ar trebui...
Ioana Băsescu, „îngropată” de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”
Ioana Băsescu, „îngropată” de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”
Giovanni-Mario Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, a relatat joi, 20 ianuarie, că în 2009 fiica cea mare a fostului președinte i-a cerut să facă plăți nereale prin firma lui pentru...