Cursul valutar de luni, baza de calcul pentru accizele din 2012

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 07:39
4642 citiri
Cursul valutar de luni, baza de calcul pentru accizele din 2012
Foto: Arhiva

Cursul valutar leu/euro de luni va deveni baza de calcul pentru accizele incasate de stat in 2012, fapt care readuce in prim plan traditionalele speculatii cum ca BNR se va folosi de ocazie pentru a da o mana de ajutor guvernului sa incaseze mai multi bani.

Concret, Codul Fiscal prevede ca accizele dintr-un an fiscal se calculeaza in functie de cursul euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul anterior, scrie Romania Libera.

In ultimii trei ani nu a mai fost folosita raportarea BNR, care anunta cursul de referinta la ora 13.00, ci al Bancii Centrale Europene, care retransmite cotatiile pietei de la ora 16.00.

In general, diferentele dintre cele doua cifre sunt neglijabile, influentand abia a treia zecimala. Insa BNR avea o libertate ceva mai mare, putand alege drept referinta orice valoare din ultima ora de tranzactionare.

Teoretic, Banca Nationala poate in continuare sa influenteze cursul valutar prin interventii facute pe parcursul intregii zile. Institutia nu a confirmat niciodata aceste speculatii, dar nici nu obisnuieste sa dea detalii despre interventiile valutare.

Suspiciunile ca BNR depreciaza leul in jurul datei de 1 octombrie sau, cel putin, nu-l lasa sa se aprecieze, au existat si in ultimii zece ani. Statistica infirma insa varianta ca banca centrala ar vinde lei pentru a duce cursul mai jos.

In ultimii trei ani, leul s-a depreciat, intr-adevar, in ultima saptamana din septembrie, insa deprecierea a continuat si in primele zile ale lunii octombrie, fapt care sugereaza un proces natural.

Intre 2005 si 2007, cursul a fost relativ stabil, iar in anii anteriori cresterile au fost minore.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Curs BNR, #curs octombrie accize, #curs valutar stabilire accize 2012 , #curs valutar