Daianu: Nu trebuie sa se admita aprecierea leului

Marti, 19 Iunie 2012, ora 19:50
2524 citiri
Daianu: Nu trebuie sa se admita aprecierea leului

Daniel Daianu, consilierul onorific al premierului, a declarat luni ca trebuie ameliorata alocarea resurselor catre "tradeables", respectiv catre bunuri exportabile si care pot inlocui importul, mentionand ca acest lucru se poate face inclusiv prin "netolerarea aprecierii leului in termeni reali".

"Este obligatoriu sa amelioram alocarea resurselor catre "tradeables", catre bunuri si servicii exportabile si care pot inlocui importul. Cum se poate face acest lucru? Exista instrumente, inclusiv prin netolerarea unei aprecieri a leului in termeni reali. Nu trebuie sa se mai admita o apreciere, numai daca am avea castiguri de productivitate extraordinare, care sa se vada in dinamica deficitelor exterioare, adica in diminuarea acestora, atunci se poate. Ar fi si motivat sa se intample asa ceva", a mentionat Daianu, potrivit Money.ro.

Totodata, consilierul onorific al premierului a mai spus ca Romania are nevoie de o economie competitiva, motiv pentru care nu trebuie lasat leul sa se aprecieze in termeni nominali.

"Avem nevoie de o economie competitiva si pentru aceasta nu trebuie sa lasam moneda sa se aprecieze in termeni nominali, Aceasta este lectia pe care asiaticii au extras-o dintr-o criza teribila, vazand si sistemul financiar ca un destabilizator al economiei reale. De aici, obsesia lor pentru a acumula rezerve valutare", a mai spus Daianu.

Potrivit acestuia, in perioada 2005-2008 "am avut o supraapreciere nu numai reala, ci si nominala a leului".

#curs valutar, #depreciere leu, #Daniel Daianu consilier Victor Ponta , #curs valutar