Elvetia ia masuri: A impus limita de 1,20 franci/euro

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 13:51
3293 citiri
Elvetia ia masuri: A impus limita de 1,20 franci/euro
Foto: Reuters

Banca Nationala a Elvetiei a hotarat sa sprijine deprecierea monedei sale, limitand rata de schimb valutar la 1,20 franci elvetieni pentru un euro.

"Chiar si la aceata rata, francul elvetian este supraapreciat si vom continua sa il scadem. Daca estimarile economice si riscul deflationar va cere acest lucru, Banca Nationala a Elvetiei este pregatita sa ia noi masuri", se anunta intr-un comunicat al bancii centrale elvetiene.

Potrivit oficialilor acesteia, masiva supraapreciere a francului elvetian pune in pericol economia tarii si produce riscuri deflationiste majore.

"Banca Nationala a Elvetiei are drept scop deprecierea substantiala si sustinuta a francului elvetian. Cu efect imediat, nu va mai tolera o rata de schimb euro/franc sub rata minima de 1,20 franci", se precizeaza in comunicat.

Pe fondul crizei economice mondiale si a scaderilor masive inregistrate pe pietele financiare internationale, incepand cu momentul scaderii ratingului de tara al Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor's, investitorii s-au "napustit" asupra francului elvetian, considerat o investitie sigura in timp de criza.

Astfel, cotatia acestei monede a intrecut recorduri dupa recorduri, in ultima luna. Imediat dupa anunt, euro se tranzactiona la putin peste pragul tinta de 1,20 franci/unitate, dupa ce, la inceputul sedintei, era la nivelul de 1,10 franci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#franc elvetian, #curs franc euro, #apreciere franc elvetian, #depreciere franc elvetian , #curs valutar