Euro a scazut sub 4,2 lei. Ne putem astepta la un leu puternic in 2011?

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 12:18
2435 citiri
Euro a scazut sub 4,2 lei. Ne putem astepta la un leu puternic in 2011?

Cursul valutar a adus un zambet pe buzele celor care au de platit rate in euro, moneda europeana depreciindu-se, in raport cu cea nationala, pana la 4,18 lei/unitate, iar specialistii in domeniu se asteapta chiar la o apreciere si mai importanta a leului.

Problemele cu productia de petrol, din cauza revoltelor din Libia si miscarilor sociale din Orientul Mijlociu, dar si situatia incerta din zona euro au determinat investitorii sa-si indrepte atentia spre pietele emergente, Romania fiind una dintre "tinte".

Astfel, sentimentul de incredere din piata a putut conduce la aprecierea monedei nationale, in detrimentul celei europene. Insa cat va dura aceasta tendinta?

Potrivit analistului financiar Bogdan Baltazar, nu este exclus sa avem un curs de 4,05 - 4,1 lei/euro, in acest an.

"Dupa niste elemente fundamentale, preturi relative, indicele The Economist, Big Mac (un indice informal, care masoara paritatea puterii de cumparare dintre doua monede - n.red.), un curs rezonabil, de echilibru al leului ar fi 4,05 - 4,1. Sigur, in ultima perioada am tot avut un leu slab, din cauza faptului ca trecem prin dificultati, crize politice, incertitudini, inconsecvente guvernamentale si ale Opozitiei", a explicat Baltazar, pentru Ziare.com.

"Daca lucrurile s-au calmat, daca intreprinzatorii - mai ales cei straini, dar si cei romani - au impresia ca, intr-adevar, ne miscam si nu mai exista pericole de reluare a slabiciunilor, eu vad leul foarte usor intre 4,0 - 4,1 in acest an", a continuat analistul.

Pe de alta parte, el nu exclude si revenirea cursului la 4,22 - 4,28 lei/euro, deoarece depinde foarte mult de sentimentul de incredere al pietelor.

De ce s-a apreciat leul?

Economistul Mircea Cosea este de parere ca leul a avut cateva zile foarte bune datorita faptului ca iesirea din recesiune a Romaniei pare sa fie aproape sigura.

In plus, cursul ar fi putut fi influentat si de masurile impotriva coruptiei, de exemplu. "Tot ceea ce inseamna o oarecare reglementare a sistemului de control da mai multa siguranta investitorilor. Dar nu cred ca este un efect pe termen lung, cred ca este o chestiune care arata momentul de fata, dar va varia in viitor, mergand pana la 4,20 - 4,25 lei/euro", a explicat Cosea, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, economistul crede ca, de acum inainte, romanii se pot astepta la variatiuni destul de importante ale cursului, deoarece Romania intra in alta etapa, in care masurile de macrostabilizare incep sa dea rezultate, desi nu reprezinta, neaparat, o baza importanta de relansare economica.

Nu in ultimul rand, climatul de crestere a interesului investitional pentru Romania, atat din partea investitorilor din Orientul Mijlociu, precum si din partea fondurilor americane, aduce un plus de incredere in moneda nationala.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, sustine ca nu au existat motive speciale pentru aprecierea leului, pe termen scurt acesta variind in functie de cerere si oferta.

"A luat-o putin inaintea suratelor din regiune, cu care a mers, multa vreme, in acelasi pas. Asta din conditii de piata. Banca Nationala nu face altceva decat sa monitorizeze si intervine numai atunci cand exista pericole ca aprecierea sau deprecierea sa fie prea puternica. Altfel, cum a spus recent si guvernatorul, fluctuatii de cateva procente - 2, 3, 4 la suta - nu sunt semnificative, nu ne ingrijoreaza si nici nu ne extaziaza", a explicat Vasilescu, pentru Ziare.com.

Pretul petrolului, principalul risc pentru curs

Majoritatea analistilor estimeaza un curs in jurul valorii de 4,2 lei/euro, in acest an, insa ar putea exista si factori care sa provoace fluctuatii semnificative.

Unul din acestea este pretul petrolului, care a atins nivelul maxim al ultimilor 2 ani si jumatate in ultimele zile, din cauza revoltelor din Africa de Nord si posibilitatea extinderii in principalele tari producatoare, cum ar fi Arabia Saudita.

"Pentru curs, ca si pentru inflatie, principalul factor de risc este pretul petrolului. Dar speram ca nu vor merge lucrurile intr-acolo unde duc prognozele speculatorilor. De altfel, stirile de ieri (marti - n.red.) deja sunt mai optimiste. Tarile din Golf, care sunt cele mai mari producatoare de petrol, au comunicat ca au sporit productia si deja s-au facut prognoze cu intoarcerea pretului petrolului la 85 de dolari barilul", a explicat Vasilescu.

Un alt risc extern ar putea fi masura de monitorizare a bugetelor in Uniunea Europeana, care demonstreaza faptul ca si alte tari au dificultati din acest punct de vedere. Astfel, potrivit lui Mircea Cosea, scoaterea in evidenta a acestor lucruri ar putea conduce la o oarecare destabilizare, nu numai a Europei in general, ci a zonei euro, in primul rand.

"Euro ar putea scadea. Dar asta este un lucru pe care eu il estimez ca va aparea, daca va aparea, dupa luna mai", a precizat economistul.

Pe plan intern, problemele de ordin politic ar putea provoca o destabilizare a cursului euro - leu. Cosea sustine ca motiunea de cenzura pe care Parlamentul o va dezbate saptamana viitoare, chiar daca nu va trece, ar pune presiuni asupra PD-L.

"Chiar daca motiunea de cenzura nu va trece, tot ceea ce s-a intamplat in cadrul Partidului Democrat Liberal la sfarsitul saptamanii trecute, toate discutiile care au loc in legatura cu implicarea unor membri marcanti ai partidului in niste activitati nu tocmai legale, ar putea sa duca la o imagine mai putin sigura cu privire la mentinerea actualului Guvern", a explicat Cosea.

Totusi, motiunea in sine, daca nu va trece, nu va avea un efect important, totul depinzand de conjunctura internationala, care, deocamdata, este favorabila acestei regiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar