Euro, la nivel maxim. Cand va depasi pragul de 5 lei/unitate?

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 16:37
3547 citiri
Euro, la nivel maxim. Cand va depasi pragul de 5 lei/unitate?
Foto: Arhiva

Euro a atins, vineri, un nou prag istoric, de 4,5848 lei/unitate, iar analistii sunt de parere ca nu este imposibil sa discutam, in acest moment, de aprecierea monedei unice pana la un prag de chiar 5 lei/euro.

In ciuda unui climat international ceva mai calm, moneda nationala nu a reusit sa ramana stabila sau sa se aprecieze, vina putand fi impartita intre scandalul politic si speculatiile facute de jucatorii straini, au explicat analistii.

In plan politic, Universitatea Bucuresti a anuntat ca lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta este plagiata. Desi, in sine, este doar o noua pagina intr-un scandal mai vechi, acest lucru reprezinta "inca o piatra aruncata in directia imaginii tarii", a comentat Vlad Muscalu, economist senior la ING Bank.

Curs euro - leu Euro, un nou maxim istoric - trece de 4,58 lei/unitate

"Greu de spus daca acesta este motivul sau daca este faptul ca USL a hotarat sa depuna acea plangere impotriva domnului Basescu si a altor colegi de partid pentru subminarea economie nationale. Este o situatie care evolueaza de la o zi la alta in noi scandaluri si suntem intr-o perioada in care situatia este foarte dificila din punct de vedere economic, la noi si la partnerii nostri principali pentru comert exterior", a spus Muscalu, pentru Ziare.com. "In cazul nostru, multa energie se pare ca se cosuma pentru luptele politice si nu ramane si pentru alte lucruri pe care participantii la piata le considera prioritare", a adaugat oficialul ING.

Pe de alta parte, este foarte posibil ca problemele de ordin politic sa nu reprezinte cauza principala a deprecierii leului de vineri, ci, mai degraba, faptul ca investitorii straini vor sa testeze pana la ce prag va lasa Banca Nationala a Romaniei cursul liber.

"Din punctul meu de vedere, pe plan politic nu s-a intamplat nimic marcant azi. Cred ca vine mai mult din speculatiile jucatorilor straini, care cred ca au fost incurajati de mesajele transmise de Banca Nationala in ultima perioada si vor sa testeze care este urmatorul nivel de rezistenta pe care il va apara", a declarat, pentru Ziare.com, Melania Hancila, economist-sef al Volksbank.

Astfel, avand in vedere si faptul ca dobanzile la lei sunt destul de coborate, este posibil ca jucatorii straini sa testeze piata, sa vada unde va interveni BNR, dat fiind ca oficialii bancii centrale au dat semne ca vor sa lase cursul cat mai liber. "Nu cred ca a fost ceva anume care sa determine aceasta scadere, ci este doar pe fond speculativ", a precizat Hancila.

Este leul subapreciat sau supraapreciat?

Luand in considerare deprecierile masive, succesive ale leului, din ultimele saptamani, analistii nu mai exclud, in prezent, posibilitatea atingerii pragului de 5 la suta, desi, in estimarile oficiale, nivelul se opreste in jurul de 4,6 lei/euro.

"Este foarte greu, zilele aceasta, sa argumentezi ca nu va fi depasit pragul de 5 lei/euro. Dupa cele mai recent prognoze, noi avem 4,65 si am mentionat ca este foarte posibil sa fie depasit. In ultima perioada, dispozitia la nivel global a fost destul de optimista. Daca o sa combinam elementele noastre locale, atat de 'roz', cu o dispozitie negativa la nivel global, atunci miscarile recente vor parea foarte calme", a explicat Vlad Muscalu.

De altfel, mai multe praguri care, in trecut, erau considerate drept de nedepasit, gen 4 lei/euro sau 4,3 lei/euro, au fost spulberate in mare viteza.

"Daca vrei sa sustii niste conditii in mod artificial, platesti anumite costuri: scaderi de rezerve valutare si rate de dobanda in crestere. De data aceasta, nu mai vedem un curs stabil si rate de dobanda ridicate, ci avem cealalta situatie. Un curs mai volatil si rate de dobanda la leu mai scazute", a subliniat Muscalu.

Inainte de aceste deprecieri succesive ale leului, venite pe fondul politic intern si tulburarile economice internationale, mai multe voci sustineau ca moneda nationala este supraapreciata si nu reflecta in mod corect situatia economica a tarii.

"Si noi suntem preocupati sa vedem in ce masura evolueaza cursul de echilibru, mai ales ca BNR a semnalat intotdeauna ca va ghida cursul in asa fel incat sa se apropie foarte mult de cursul de echilibru", a spus Melania Hancila.

Potrivit estimarilor Volksbank, leul ar fi, de fapt, usor subapreciat in acest moment, avand in vedere ca acest curs de echilibru s-ar situa in jurul valorii de 4,4 - 4,5 lei/euro.

Totusi, economistul sef al bancii este de parere ca nu este, inca, momentul sa ne gandim la niveluri alarmante, precum cel de 5 lei/euro, mai ales ca nu mai este atat de mult timp pana la referendum, iar modalitatea de desfasurarea a acestuia a fost stabilita.

"Situatia la nivel politic s-a mai limpezit, stim cum va decurge referendumul, este conform recomandarilor europene. Nu sunt motive pentru o depreciere majora a leului. Daca vor fi miscari, vor fi destul de discrete", a conchis Hancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#curs euro, #curs euro BNR, #curs valutar euro, #curs leu, #Curs BNR , #curs valutar