ING: Vin vremuri mai bune pentru leu

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 14:48
2800 citiri
ING: Vin vremuri mai bune pentru leu
Foto: Arhiva

Moneda nationala ar putea avea un an mai bun decat se estimase anterior, datorita consolidarii bugetare si indeplinirii conditiilor impuse in cadrul acordului cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Analistii ING au imbunatatit estimarile pentru leu pentru acest an, la 4,15 lei/unitate, in primul trimestru, 4,30 lei/unitate, in al doilea si 4,20 lei/euro pentru ultimele doua trimestre.

Anterior, ING estima un nivel mult mai ridicat pentru trimestrul I, de 4,30 lei/euro, urmat de 4,34 lei/unitate in trimestrul doi si de 4,20 lei/unitate, respectiv 4,25 lei/unitate, in trimestrele trei si patru.

"Inainte de sfarsitul lui 2010, Romania a reusit sa indeplineasca cerintele necesare pentru eliberarea celei de-a saptea transe din imprumutul cu FMI: s-a votat Legea pensiilor, Legea Salarizarii unitare si Legea bugetului pentru 2011. Mai important, toate aceste legi au primit aprobarea Curtii Constitutionale si sunt deja promulgate", noteaza analistii ING, intr-o analiza remisa Ziare.com.

De asemenea, potrivit reprezentantilor Guvernului, deficitul bugetar a fost 6,6 la suta din PIB, sub nivelul agreat cu FMI, de 6,8 la suta. Acest lucru face aproape sigura deblocarea transei si faciliteaza negocierile pentru un nou acord, potrivit analistilor ING.

De altfel, datorita dorintei de a indeplini conditiile impuse de FMI, lucru evident in discursurile si actiunile politice, sugereaza ca un nou acord va fi incheiat inainte de finalizarea celui in curs, in luna aprilie, lucru care ar ajuta si la mentinerea deficitului bugetar la 4,4 la suta din PIB in 2011.

Negocierile pentru noul acord vor avea loc intre 20 - 27 de ianuarie, iar impactul asupra leului va fi pozitiv, spun analistii ING.

Potrivit acestora, este putin probabil sa existe o rasturnare de situatie politica in Romania, care sa afecteze negocierile sau cursul. Astfel, o alianta intre PSD si PNL ar avea sansa de a darama Guvernul doar daca UDMR paraseste coalitia, iar o alianta PSD-PNL-UDMR este improbabila, mai ales dupa ce a fost promulgata Legea educatiei.

Pe de alta parte, economia din Romania ramane slaba si acest lucru nu ajuta deloc leul in relatia cu euro.

Astfel, desi analistii ING estimeaza ca nivelul cursului de schimb se va mentine sub 4,30 lei/euro, nu sunt excluse "varfuri" temporare pe parcursul anului 2011.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#curs valutar, #curs euro leu, #ING estimari curs , #curs valutar