Leu, campion in fata euro in 2013

Joi, 02 Mai 2013, ora 08:22
2019 citiri
Leu, campion in fata euro in 2013

Leul a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare apreciere atat fata de euro, cat si comparativ cu dolarul american, in luna aprilie, dar si per ansamblul anului 2013, dintre monedele din Uniunea Europeana, potrivit unei analize a Noble Securities - sucursala Romania.

"Luna trecuta, leul a crescut pe pietele financiare cu aproximativ 2% in fata euro, si cu circa 4,8% comparativ cu dolarul american. Dupa primele patru luni ale anului curent, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% fata de moneda unica europeana si cu 2,3% fata de cea americana.

Confirmarea de catre Fitch a ratingului de credit pe termen lung in valuta al Romaniei la 'BBB-', cu perspectiva stabila, precum si succesul obligatiunilor guvernamentale romanesti au contribuit in ultima perioada la aprecierea monedei nationale", a declarat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comunicat remis presei miercuri.

Acesta a mai spus, totodata, ca leul se afla in aceste zile pe un trend de apreciere, testand pe pietele financiare pragul de 4,3 lei pentru 1 euro.

"In acest an, in luna ianuarie, leul a mai avut o tentativa semnificativa de a cobori sub acest nivel, dar pietele au respins atunci aceasta miscare. Din cate se vede pana acum, este probabil ca piata sa reactioneze la fel si de aceasta data", a aratat Silviu Pojar.

Dupa performantele bune din primul trimestru, coroana suedeza s-a depreciat consistent in aprilie in fata euro (cu circa 2,2%), pe fondul cresterii ratei somajului in Suedia, contrar asteptarilor analistilor.

Zlotul polonez si coroana ceha au incheiat luna trecuta cu variatii destul de reduse fata de inceputul acesteia, comparativ cu moneda unica europeana.

Forintul s-a apreciat cu circa 1,3% in aprilie in fata euro, dar ramane cu o scadere de circa 2,8% la nivelul primelor patru luni.

Zlotul polonez s-a depreciat cu circa 2,1% in perioada ianuarie - aprilie, comparativ cu moneda unica europeana, iar coroana ceha cu aproximativ 2,7%.

Dintre monedele din UE, lira sterlina a marcat pe anul in curs cea mai mare scadere fata de euro, respectiv de 4,3%.

Firma de brokeraj Noble Securities Romania este membra a grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding, care detine banci de retail, private banking, corporate banking, fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari.

In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane de euro, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane de euro.

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: AGERPRES