Leul, cea mai performanta moneda din UE in primele 11 luni din 2013 - analiza

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 16:39
1469 citiri
Leul, cea mai performanta moneda din UE in primele 11 luni din 2013 - analiza

Leul a fost singura moneda din Uniunea Europeana care la sfarsitul lui noiembrie marcheaza o apreciere fata de valoarea de la inceputul lui ianuarie.

Cresterea este de aproape 0,4%, in timp ce celelalte monede din UE s-au depreciat pe anul in curs fata de euro.

Coroana ceha a inregistrat o scadere de circa 9% la finele lunii trecute fata de valoarea sa din ianuarie, coroana suedeza a scazut cu 3,8%, forintul cu 3,4%, zlotul cu 3,1%, lira sterlina cu 2,1%, iar kuna croata cu 1,1%.

"In ceea ce priveste monedele din Europa din tarile non-UE, va fi interesant de urmarit in viitor modul in care leul moldovenesc va fi influentat de contextul ce va fi generat de Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE, parafat recent; acesta implica inclusiv crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundata si Cuprinzatoare, ce va presupune liberalizarea graduala a comertului - reducerea taxelor vamale etc. - urmand astfel sa aduca avantaje atat pentru exportatori, cat si pentru importatori", a precizat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Leul, apreciere nesemnificativa pe parcursul lunii noiembrie

Leul a inregistrat o apreciere mica la sfarsitul lui noiembrie comparativ cu valoarea sa raportata la euro de la inceputul lunii. Totusi, a fost una dintre cele doua monede din UE care a crescut luna trecuta.

"Evolutia leului trebuie considerata in contextul unui cumul de factori din ultima perioada: Romania a avut in trimestrul al treilea cea mai mare crestere economica procentuala din UE, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'pozitiva' si a confirmat calificativul la 'BB+' etc.

In plus, trebuie subliniat si faptul ca leul a fost destul de putin afectat de reducerea dobanzii de referinta de catre BNR (fata de masura in care ar fi putut fi in astfel de cazuri) ", a aratat Silviu Pojar.

Lira sterlina a crescut cu circa 2% fata de euro la finele lui noiembrie comparativ cu cotatia sa de la inceputul lunii, pe fondul unor rezultate economice peste asteptari in Marea Britanie, intarite de estimarile favorabile ale Bancii Angliei privind perioada urmatoare.

Restul monedelor din UE au scazut fata de euro, in luna care s-a incheiat. Astfel, coroana ceha a marcat in noiembrie cea mai mare scadere din regiune, prabusindu-se cu aproape 6% fata de moneda unica.

Si forintul a marcat o depreciere, de aproape 2% fata de euro, la sfarsitul lui noiembrie comparativ cu cotatia sa de la inceputul lunii. Coroana suedeza a scazut cu 1,2% in acelasi interval, zlotul polonez cu 0,4%, iar kuna croata cu 0,2%.

Cum s-a descurcat leul in fata dolarului

Euro ramane pe anul in curs in avantaj in fata dolarului american, inregistrand o apreciere de aproape 3% fata de moneda americana la finele celor 11 luni. Leul a fost relativ stabil fata de dolarul american in noiembrie, cotatia sa de la sfarsitul lunii fiind foarte apropiata de cea de la inceputul acesteia.

Moneda nationala ramane in plutonul monedelor din regiune care dupa 11 luni din anul in curs s-au intarit comparativ cu dolarul, la finele lunii trecute leul crescand cu aproximativ 3% fata de valoarea sa de la inceputul lui ianuarie.

C.P.

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#leu performanta euro, #curs euro leu, #apreciere leu noiembrie, #apreciere leu , #curs valutar