Leul, facut KO de prezenta bancilor italiene si grecesti in Romania

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 12 Iulie 2011, ora 12:45
7461 citiri
Leul, facut KO de prezenta bancilor italiene si grecesti in Romania
Foto: declassica.com

Tensiunile acumulate in ultimele zile in Europa au facut din moneda elvetiana (CHF) un cosmar pentru romanii care au credite in franci. Leul s-a depreciat la un nivel record fata de aceasta unitate, motivul principal fiind cel al instabilitatii financiare din sudul Uniunii Europene.

In aceeasi situatie se afla moneda autohtona si fata de euro, marti, cursul BNR ajungand la maximul din 2011: 4,2838 lei pentru un euro.

Analistii economici, dar si dealerii chestionati de Ziare.com ne-au declarat ca aceste turbulente au lovit nu numai in rata de schimb CHF/RON, dar si in EUR/RON, perechea din urma ajungand la orele diminetii la un nivel foarte apropiat de 4,3 lei/euro.

Prin acest fapt, nu numai cei care au credite in franci elvetieni, dar si cei care au rate in moneda europeana tocmai au devenit ceva mai vulnerabili din punct de vedere financiar in fata bancilor.

Legat de francul elvetian, daca la debutul acestei saptamani, lumea se panica de cotatia pe care aceasta moneda a atins-o, ei bine, motivele de ingrijorare continua pentru ca, marti, francul elvetian ajunsese foarte aproape de 3,7 lei.

Bancile straine afecteaza moneda romaneasca

Economistul sef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, spune ca incertitudinile din zona euro sunt strans corelate cu evolutia monedei elvetiene. "Efectele negative nu sunt numai pentru euro, dar si pentru alte monede din zona europeana. Preznta bancilor din zonele afectate de aceste tensiuni, precum Italia si Grecia, fac ca si moneda noastra sa fie privita ca fiind vulnerabila la aceste turbulente", a declarat, pentru Ziare.com, oficialul ING Bank.

Dupa cum se stie, pe piata bancara autohtona activeaza mai multe institutii financiare cu actionariat grecesc printre care Bancpost, Piraeus Bank, Alpha Bank si altele. Pe piata romaneasca mai sunt si banci italiene, iar cea mai importanta este UniCredit Tiriac. "Leul este perceput negativ, asemenea altor monede din regiune, in corelare cu zona euro", a mai spus Chidesciuc.

In schimb, Narcis Noaghea, dealer BCR, afirma ca, in Europa, in momentul de fata, este o foarte mare nervozitate din cauza situatiei in care se afla Italia. "Din acest motiv, investitorii prefera sa se retraga in monede precum francul elvetian sau in metale pretioase ca aurul", a mai declarat dealerul BCR.

Ratele creditelor afectate de cursul valutar

Creditele in valuta lasa un gust amar celor care s-au imprumutat in urma cu cativa ani de la banci, mizand pe dobanzi mai mici decat cele in moneda nationala. La inceputul crizei, in 2008, moneda europeana avea o cotatie de 3,7- 3,8 lei, banca nationala incercand de atunci, pe durata urmatorilor doi ani si jumatate, sa mentina cursul valutar la un nivel stabil, intre 4,1 si 4,3 lei.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre francul elvetian, care, inainte de criza, era cotat la un curs de 2,2 lei, destul de avantajos pentru cei care luau imprumuturi in aceasta moneda. In schimb, avertizarile BNR nu s-au lasat asteptate prea mult, de atunci se considera ca francul este o moneda exotica.

Iata insa ca acum aceasta a ajuns sa fie cotata la 3,7 lei, adica cu 70% mai mult decat in urma cu cativa ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#curs valutar, #franc elvetian, #euro leu , #curs valutar