Leul, la inceput de 2013 - Ce capcane il asteapta

Luni, 25 Februarie 2013, ora 13:30
3372 citiri
Leul, la inceput de 2013 - Ce capcane il asteapta

Leul a avut un inceput de an destul de bun, in conditiile in care a fost singura moneda din Uniunea Europeana care a reusit sa se aprecieze in fata euro, in ianuarie, iar aceasta tendinta s-ar putea pastra si in aceasta luna. Insa exista cateva riscuri importante care ii ameninta stabilitatea.

La inceputul anului, moneda nationala a inregistrat un avans de 1,5% comparativ cu cea europeana, pe fondul unui cumul de factori favorabili, intre care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilitatii politice in tara si anuntul facut de gigantul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

La polul opus al evolutiei monedelor din UE fata de euro, in ianuarie s-a aflat lira sterlina, care a marcat cea mai mare scadere comparativ cu euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe inregistrate de Marea Britanie in ultima perioada, incluzand scaderea economica din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decat asteptarile analistilor.

Zlotul a inregistrat, la randul sau, luna trecuta, o depreciere consistenta fata de euro, de aproape 3%, economia poloneza incetinind considerabil. Coroana ceha a scazut, de asemenea, in ianuarie, comparativ cu euro, cu 2,3%; forintul maghiar s-a depreciat in fata monedei unice europene cu 0,34% in aceeasi perioada, atingand inclusiv nivelul minim al ultimelor sapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub asteptari ale economiei Ungariei si a previzionarii unor evolutii si masuri in consecinta.

Curs euro-leu

Leul si amenintarile pe termen mediu si lung

In lipsa licitatiilor de titluri de stat in aceasta saptamana, climatul international va fi probabil mai important pentru leu decat de obicei, conform analistilor ING Bank. In analiza remisa Ziare.com se arata ca moneda nationala ar putea fi vulnerabila la o usoara depreciere pe fondul cererii nete de valuta din piata locala.

Asadar, specialistii bancii considera ca tendinta cursului valutar se va indrepta catre 4,40 lei/euro pe termen scurt.

Chiar daca nu exista amenintari pentru perioada imediat urmatoare, "luna de miere" pentru leu ar putea fi pe sfarsite, avand in vedere ca problemele vor incepe sa apara in lunile urmatoare.

William Jackson, economist specializat pe tarile emergente la Capital Economics, evidentiaza faptul ca leul a avut cea mai buna evolutie dintre monedele din tarile est-europene, de la inceputul anului.

"Insa exista doua riscuri mari pentru moneda romaneasca. Leul a inceput sa castige teren dupa alegerile parlamentare din decembrie, care nu au cauzat evenimente pe piata. Insa, daca tensiunile politice se vor amplifica, asa cum s-a intamplat in toamna anului trecut, atunci vom asista, din nou, la o prabusire", a explicat analistul pentru Ziare.com.

De altfel, o alta amenintare la stabilitatea monedei nationale ar fi apetitul global pentru risc. William Jackson aminteste ca tara noastra are nevoie de o importanta finantare externa, care o face sa fie vulnerabila la o eventuala intrerupere a intrarilor de capital.

"In ultima perioada, criza din zona euro pare ca s-a mai atenuat, iar acest fapt a ajutat la intarirea leului. Insa, daca vor aparea probleme noi, atunci moneda romaneasca s-ar putea prabusi din nou", a explicat analistul de la Capital Economics.

Melania Hancila, economistul ce conduce departamentul de cercetare si strategie al Volksbank, a precizat ca de la inceputul lui 2013, leul a recuperat o parte din pierderile inregistrate anul trecut, cand a ajuns sa fie subevaluat in raport cu fundamentele macroeconomice, din cauza instabilitatii politice.

"Astfel, sentimentul investitorilor straini fata de Romania s-a ameliorat dupa instaurarea unui nou guvern care detine o majoritate confortabila in Parlament, obligatiunile emise de Trezoreria statului intrand pe radarul marilor banci de investitii. Cererea consistenta de obligatiuni romanesti a intarit leul, fiind stimulata de randamentele ridicate platite de Ministerul Finantelor si de stabilizarea situatiei la nivel macroeconomic si politic", a precizat Melania Hancila, pentru Ziare.com.

Banca preconizeaza o evolutie mai stabila a monedei nationale fata de anul trecut, pe fondul diminuarii riscurilor la adresa monedei locale.

"Conform estimarilor noastre, leul va oscila in banda 4,3-4,5 pe parcursul anului, iar cursul mediu ar putea sa fie in zona 4,40-4,42, in conditiile in care nu apar socuri deosebite, mai ales de natura externa. Dupa parerea mea, leul prezinta perspective limitate de apreciere sub nivelul de 4,35, care il consider o zona de suport puternica, in timp ce nivelul de 4,40 pare sa reflecte mai bine fundamentele macroeconomice actuale", a explicat economistul.

Vesti proaste pentru economie

Moneda nationala a inceput bine anul 2013, insa cadrul general viitor nu arata foarte bine, din cauza inrautatirii perspectivelor economice.

"Fondul Monetar International a venit si ne-a spus ca, cel mai probabil, in 2012 Romania nu a avut crestere economica, ci a stagnat, iar estimarile pentru anul in curs au fost deja reduse la 1,5%. Sa ne reamintim in acest context ca, initial, pentru bugetul de anul trecut, oficialitatile din Romania estimau o crestere economica de circa 2%, o buna colectare a taxelor si impozitelor si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene: niciunul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotriva. In lipsa unor masuri adecvate, istoria s-ar putea repeta in acest an", a precizat Victor Safta, director general Noble Securities - sucursala Romania, intr-o analiza remisa Ziare.com.

In plus, Comisia Europeana a publicat pentru prima data, vineri, prognozele economice de iarna, in care perspectivele sunt mai pesimiste pentru economia zonei euro, dar si pentru cea a Romaniei. Astfel, prognoza de crestere pentru tara noastra este acum de 1,6% in 2013, in scadere fata de cea de 2,2% din raportul de toamna al Comisiei, publicat in noiembrie.

Cererea interna este privita ca fiind principalul motor al cresterii in 2013, cu avansul mediu de 5% al salariilor din sectorul privat depasind inflatia medie prognozata la 4,6% anul acesta.

Pentru Romania, exporturile vor contribui negativ la cresterea economica din acest an, din cauza inrautatirii conditiilor economice de pe principalele piete de export si cresterii importurilor, potrivit prognozei economice de iarna.

In privinta cererii interne, investitiile vor avea cel mai important aport pozitiv la crestere, desi contributia acestui indicator va incetini in comparatie cu anul trecut din cauza activitatii economice sub asteptari din celelalte tari ale Uniunii Europene.

Evolutia consumului privat ar urma sa accelereze, insa ar putea fi incetinita de situatia financiara dificila a gospodariilor si de accesul limitat la creditele de consum.

Totusi, ultimul raport al Comisiei nu a surpins piata, analistii prognozand, in medie, o crestere a PIB de 1,4% in 2013.

In conditiile in care se asteapta o inflatie medie de 5,4%, peste prognoza de 3,7% pentru avansul mediu al salariilor din mediul privat, economistii ING Bank considera ca economia locala va creste cu doar 0,5% in 2013.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#amenintari curs valutar, #prognoza curs valutar, #amenintari leu, #evolutie curs valutar, #curs valutar 2013, #curs euro leu , #curs valutar
Comentarii