Leul provoaca prabusirea monedelor din estul Europei

Marti, 29 Iunie 2010, ora 11:18
5159 citiri
Leul provoaca prabusirea monedelor din estul Europei
Foto: Newzar

Scaderea leului la cel mai mic nivel din istorie fata de moneda unica europeana nu a afectat doar piata din Romania, ci a trimis o unda de soc in toata regiunea.

Pe langa leu, forintul ungar a ajuns foarte aproape de nivelul minim istoric, ridicand intrebari cu privire la capacitatea statelor din Europa Centrala si de Est de a iesi din criza.

In Romania, decizia surpriza a Curtii Constitutionale de a nu permite reducerea pensiilor a provocat o noua durere de cap Guvernului si a scos in evidenta problemele intampinate de statele din regiune in implementarea unor masuri de austeritate severe, dar necesare, comenteaza analistii de la Financial Times.

Dupa ce Guvernul a anuntat majorarea taxei pe valoarea adaugata la 24 la suta, bursa a scazut cu 1,2 procente, iar leul a atins cel mai scazut nivel din istorie.

Deprecierea forintului maghiar in raport cu francul elvetian a provocat panica legata de creditele ipotecare, multe dintre acestea fiind in franci elvetieni.

Situatia din Republica Ceha e ceva mai roz, bursa castigand 0,3 procente dupa numirea unui nou premier, in persoana lui Peter Necas, de la Partidul Civic Democrat, insa moneda nationala a pierdut, la randul sau, 0,2 procente in fata euro.

Zlotul polonez si forintul au urmat leul in topul celor mai slabe monede, primul depreciindu-se cu 0,6 procente, pana la 4,1405 zloti/euro, iar forintul cu 0,4 procente, pana la 285,65 unitati/euro.

"Prabusirea leului are efecte negative in restul regiunii, in special in cazul forintului si zlotului, care sunt cele mai expuse, avand in vedere si nivelul datoriilor din aceste tari", a explicat analistul Elisabeth Gruie, de la BNP, pentru Bloomberg.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#curs leu, #Curs BNR, #scadere leu, #scadere forint, #scadere zlot , #curs valutar