Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Leul s-a prabusit. Care sunt efectele in economie?

Luni, 28 Iunie 2010, ora 14:38
6837 citiri
Leul s-a prabusit. Care sunt efectele in economie?
Foto: Capital

Moneda unica europeana a atins, luni, nivelul maxim istoric in raport cu leul, iar acest lucru va conduce, potrivit analistilor, la cresterea preturilor, a inflatiei si la scaderea importurilor.

Survenita in urma deciziei Guvernului de a majora taxa pe valoarea adaugata de la 19 la 24 la suta, pentru a contracara efectele hotararii Curtii Constitutionale de a nu permite reducerea pensiilor cu 15 la suta, cresterea euro nu a fost o surpriza pentru investitori si analisti.

"Efectele imediate vor fi o crestere a preturilor, pentru ca se vor majora preturile la import, iar piata romaneasca este plina de importuri, si cei care au rata in euro - imprudentii - vor avea mai mult de platit. In ultimul caz, e doar vina lor, au fost avertizati sa ia credite in moneda in care sunt platiti", a declarat, pentru Ziare.com, Ilie Serbanescu.

Fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu, este de parere ca majorarea preturilor din cauza cursului se va adauga peste cea provocata de cresterea TVA-ului.

"Nu ne putem da seama daca aceasta crestere se va mentine pe o perioada lunga. Orice devaluare a monedei este o sursa de crestere a inflatiei", a declarat, pentru Ziare.com, Ionescu.

Avand in vedere ca produsele vin, in mare parte, din import, iar preturile vor creste, atat din cauza scaderii leului cat si din cauza majorarii TVA, efectul imediat va fi o scadere a acestora.

Potrivit analistului financiar Aurelian Dochia, nivelul la care va ajunge inflatia este foarte dificil de estimat, in acest moment, insa a prognozat, pentru Money Channel, ca, pana la sfarsitul acestui an, se va incadra intre 5 si 10 la suta.

Exista si efecte pozitive

Ilie Serbanescu sustine ca, odata cu devalorizarea monedei nationale si cu majorarea preturilor pe baza leului si a TVA, va avea loc o detensionare in economie. "Exista efecte pozitive, chiar daca unora nu le place", a comentat analistul.

De asemenea, Valentin Ionescu a explicat ca poate exista o majorare a exporturilor, pe fondul ieftinirii acestora. "Exporturile cresc daca exista crestere economica in tarile in care Romania exporta", a spus fostul ministru.

In plus, Ionescu este de parere ca, la un moment dat, preturile se vor reechilibra, deoarece produsele din import, mai scumpe, vor incepe sa fie inlocuite de cele de pe piata locala, mai ieftine.

De ce a crescut cursul?

Desi este la indemana sa dam vina pe decizia Guvernului de a majora TVA-ul pentru faptul ca leul a atins cel mai scazut nivel din istorie fata de euro, analistii cred ca acest lucru ar fi fost, oricum, inevitabil.

"A ajuns asa mare din cauza economiei. Era tinut ridicat artificial. Nu poti sa ai economie la pamant si moneda puternica", a explicat Serbanescu, pentru Ziare.com.

Un alt motiv, potrivit lui Valentin Ionescu, este faptul ca BNR a fost iritata de respingerea reducerii pensiilor si majorarea TVA, ceea ce a transferat responsabilitatea pe umerii sai.

"BNR nu a avut nici un interes sa intervina. Am observat o stare de iritare. BNR are interes sa lase leul liber in comparatie cu euro, desi piata este controlata, si va observa efectele majorarii TVA si a inflatiei", a spus fostul ministru.

La randul sau, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat, intr-o interventie televizata, ca BNR are toate posibilitatile sa intervina, dar o face cand este oportun.

"Cand BNR intervine, foarte rar piata si observa asta. De multe ori intervine si efectele sunt vazute mai tarziu sau mult mai tarziu. Despre interventie sau neinterventie nu comentam, noi de la BNR, niciodata. O mai face uneori guvernatorul, dar si domnia lui foarte rar", a explicat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca este normal sa fie atata zarva pe tema cursului, insa nu inseamna ca tendinta de crestere se va mentine neaparat.

"Traim vremuri in care niciodata ziua de azi nu seamana cu ziua de ieri si niciodata o vorba spusa ieri nu va fi valabila si astazi, avand in vedere ca economia e pe nisipuri miscatoare", a spus el.

Pe de alta parte, analistul Bogdan Baltazar a declarat, tot in cadrul unei interventii televizate, ca BNR a cam "scapat fraiele".

"Eu sper ca BNR sa recapete urgent fraiele si ca guvernatorul sa intervina personal in aceasta stangacie si sa restabileasca rolul BNR de gardian al monedei nationale", a mai spus Baltazar.

Adrian Vasilescu a tinut sa-i dea replica. "Domnul Baltazar se inseala, si ma bazez pe ce stiu ca se intampla la Banca Nationala. Nu am vazut niciun hat scapat, dimpotriva sunt mai multe haturi prinse bine", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Intrebat in ce fel se va vedea pe piata aceasta crestere a cursului valutar, Vasilescu s-a aratat optimist: "nu se va vedea in nimic, e un pas facut in conditiile unui soc psihologic".

De asemenea, el s-a aratat convins ca cele doua legi ale austeritatii care au fost respinse, vineri, de CCR, din motive de neconstitutionalitate, vor trece, marti, de plenul Parlamentului. "Eu cred ca legile vor trece. Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca pierdem acordul cu Fondul", a avertizat Vasilescu, aratandu-se convins, insa, ca miercuri, dupa sedinta de board a FMI, toate incertitudinile se vor spulbera.

Desi nu s-a hazardat cu o estimare in privinta nivelului euro in viitorul apropiat, Valentin Ionescu a spus aceasta tendinta crescatoare s-ar putea mentine pana la inceputul lunii august si va reaparea in lunile noiembrie - decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#curs valutar, #Curs BNR, #Banca Nationala a Romaniei, #crestere euro, #scadere leu , #curs valutar
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Toata lumea se caineaza de devalorizarea leului, dar nimeni nu vede urmatorul aspect: