Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lovitura puternica primita de Rusia: Cursul rublei s-a prabusit

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 19:38
9530 citiri
Lovitura puternica primita de Rusia: Cursul rublei s-a prabusit
Foto: DW

Daca se face o analiza a pretului platit de Rusia in urma anexarii Crimeii si a trimiterii de trupe in estul Ucrainei, se poate observa ca, in prezent, cursul de schimb al rublei este in cadere libera. Astfel, moneda ruseasca s-a devalorizat cu aproximativ 16% de la inceputul anului 2014.

Vineri in ultima sedinta de tranzactionare, rubla a scazut cu inca 1,6% fata de dolarul american, potrivit CNN Money.

Mai multe valute de pe pietele emergente au scazut in aceasta luna, deoarece investitorii se pregatesc pentru cresterea dobanzilor in Statele Unite, ceea ce ar face dolarul mult mai atractiv.

Dar rubla a fost una dintre monedele care au avut cea mai slaba performanta. Desi s-a semnat acordul de incetare a focului dintre Ucraina si separatistii pro-rusi, totusi moneda ruseasca continua sa se devalorizeze.

In Rusia, parlamentul discuta un proiect de lege care ar permite instantelor sa confiste activele investitorilor straini. Aceasta nu ar face decat sa accelereze exodul de capital, numai putin de 75 de miliarde de dolari au iesit din Rusia in primele sase luni ale anului, mai mult decat in intregul an 2013.

Intr-un moment riscant pentru afaceri in Rusia, statul a pornit o alta ofensiva. Procurorii au confiscat o companie de petrol apartinand unuia dintre oligarhii din tara, Vladimir Extushenkov.

El a fost pus sub arest la domiciliu saptamana trecuta si acuzat de spalare de bani, atunci cand compania sa Sistema a cumparat firma Bashneft in 2009. Ca o consecinta imediata, actiunile Sistema au scazut cu 23% la Londra.

Sanctiunile occidentale luate impotriva Rusiei au drept scop limitarea accesului Rusiei la finantarile din Vest, la tehnologia energetica avansata, dar si la arme.

Racirea relatiilor Rusiei cu partenerii comerciali cheie din Occident este daunatoare pentru investitii, iar cei care sunt loviti sunt consumatorii datorita cresterii preturilor, dupa ce Moscova a interzis importul mai multor produse alimentare din Europa.

Economia Rusiei a stagnat in primele sase luni ale anului, dar noua prognoza a Bancii Mondiale estimeaza pagube importante de acum incolo, pe o durata de mai multi ani.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#lovitura primita Rusia, #cursul rublei prabusit Rusia, #devalorizare masiva rubla Rusia, #criza Ucraina devalorizare rubla , #curs valutar