Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lupta politica accelereaza caderea leului. Unde se va opri?

Joi, 05 Iulie 2012, ora 07:37
3345 citiri
Lupta politica accelereaza caderea leului. Unde se va opri?

Deprecierea monedei nationale, in contextul schimbarilor importante petrecute cu o zi inainte in Parlamentul Romaniei si al atmosferei politice incarcate, nu este neasteptata.

Cu fiecare noua criza politica, cursul valutar euro/leu inregistreaza un nou nivel maxim istoric, testand intervale de variatie cu limite superioare tot mai ridicate, iar atingerea si chiar depasirea pragului de 4,5 lei/euro pare destul de probabila, considera analistii.

Potrivit ministrului de Finante, Florin Georgescu, deprecierea leului vine pe fondul turbulentelor din zona euro, in contextul in care, pe plan intern, Guvernul "se ocupa foarte strict de mentinerea stabilitatii financiare, a unui mediu predictibil si a atractivitatii pentru investitorii straini si autohtoni".

Totusi, afisarea unui curs oficial de 4,4715 lei/euro, un nou record, imediat dupa revocarea sefilor celor doua camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului, in mijlocul pregatirilor pentru revocarea presedintelui Romaniei, indica importanta factorilor interni in evolutia leului.

"Este o miscare data si de situatia politica interna. Evident, sunt jucatori pe piata care incearca sa anticipeze miscarile mai largi si atunci se pozitioneaza pentru orice eventualitate, dar de aceasta data nu se pot pozitiona decat pe depreciere.

Pe de alta parte, aceasta tendinta poate fi observata si la nivelul monedelor din regiune. Zlotul polonez s-a depreciat cam in aceeasi masura, forintul intr-o masura mai mica. Spre deosebire de zlot si forint, leul are dezavantajul ca era deja in apropierea nivelului minim istoric si atunci acest nou derapaj l-a dus la un record absolut", a afirmat analistul Lucian Davidescu pentru Ziare.com.

Criza politica este invocata si de Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, pentru a explica recenta "performanta" a leului.

"Este normal sa fie asa, in conditiile riscurilor de demitere a presedintelui. Si data trecuta cand a fost vorba de suspendarea presedintelui, leul a reactionat la fel. Totusi, putem spune ca miscarea nu a fost foarte brutala si nici volumele nu au fost foarte mari, desi ceva mai mari decat intr-o zi de tranzactionare obisnuita.

Dar nu a fost o miscare violenta si nici banca nationala nu a fost nevoita sa intervina masiv, probabil ca doar a testat usor piata", a spus economistul pentru Ziare.com.

Spre 4,5 lei/unitate?

Desi prognozele sunt greu de emis in contextul in care tintele aparate de BNR nu sunt cunoscute, un nivel de 4,5 lei/unitate este din ce in ce mai probabil.

"Este dificil de facut estimari, pana si banca nationala a lasat sa se inteleaga ca este posibila schimbarea de palier. Ce palier are exact banca nationala, care sigur nu va lasa cursul liber, ci va incerca sa il tina intr-un interval minim si maxim, este greu de anticipat. Evolutia este greu de anticipat chiar si in contextul pietei libere, dar daca exista un jucator activ precum BNR, care isi propune tinte discrete pe care nu le comunica, atunci o prognoza ar fi un exercitiu de-a dreptul inutil.

Deocamdata, suntem intr-o zona de tatonare, o zona in care inca nu s-a asezat un palier definitiv asa cum au fost cele anterioare, de 4,1-4,2 lei/euro, respectiv 4,2-4,3 lei/euro care au fost respectate timp de luni de zile", a mentionat Lucian Davidescu.

Potrivit acestuia, deprecierea leului peste nivelul de 4,5 lei/euro nu este total exclusa.

"Exista si riscul sa se testeze pragul de 4,5 lei/euro in conditiile actuale si chiar sa fie depasit. Este greu de spus pana unde se va merge, dar nu cred ca miscarea va avea o amploare puternica. Probabil ca deprecierea va fi de aproximativ 2-3%, daca se materializeaza acest plan (suspendarea presedintelui - n.red.), si sunt riscuri destul de mari sa se materializeze si sa se organizeze referendum", a incheiat Melania Hancila.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#deprecire leu, #curs valutar leu euro, #leu minim istoric , #curs valutar