Maxim istoric: Dolarul a ajuns la cea mai mare valoare avuta vreodata fata de leu

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 13:14
23797 citiri
Maxim istoric: Dolarul a ajuns la cea mai mare valoare avuta vreodata fata de leu

Dolarul a atins, miercuri, cel mai mare nivel inregistrat vreodata in raport cu leul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat moneda americana la 4,2246 lei/unitate, ceea ce inseamna ca a ajuns la un nou maxim istoric.

Precedentul record a fost inregistrat pe 3 decembrie 2015, cand BNR a publicat un curs de 4,2220 lei/dolar.

Moneda americana se afla pe o panta ascendenta de la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentuale incoace. Pe pietele internationale, miercuri, dolarul a ajuns aproape la paritate cu euro, cotatia fiind sub 1,07 dolari/euro.

Dar cum se explica acest avant?

Reuters arata ca planul presedintelui ales Donald Trump de a taia taxele si de a creste investitiile in infrastructura va duce la impulsionarea cresterii economice, in timp ce propunerea sa de a deporta milioane de imigranti si de a scumpi importurile va creste inflatia.

Acest tablou creeaza perspectiva ca banca centrala americana sa majoreze dobanda-cheie mai repede decat era anticipat, fapt ce duce la aprecierea dolarului.

In timp ce plasamentele in dolari sunt din ce in ce mai atractive pentru investitori, exista riscul ca intarirea monedei americane sa-i determine sa scoata banii din pietele emergente si sa-i aduca in SUA.

Cum au evoluat celelalte monede

Euro s-a apreciat, miercuri, cu 0,16% fata de sedinta precedenta, pana la 4,5218 lei/unitate. Cursul francului elvetian a urcat usor, pana la 4,2071 lei/unitate, de la 4,2018 lei/unitate, iar lira sterlina a avansat de la 5,1943 lei/unitate la 5,2558 lei/unitate.

Miercuri, aurul s-a scumpit de la 164,9988 lei/unitate la 166,4185 lei/unitate.

Citeste si:
Disputa politică s-a mutat la Vama Veche. Cum s-au ironizat de pe plajă liderii PSD, AUR și PNL
Disputa politică s-a mutat la Vama Veche. Cum s-au ironizat de pe plajă liderii PSD, AUR și PNL
Principalii lideri ai partidelor politice din România au mutat disputele de pe Facebook pe plaja din Vama Veche, asociată în trecut cu tinerii rebeli și nonconformiști, acolo unde liderul AUR...
Guvernul Cîțu nu va cădea
Guvernul Cîțu nu va cădea
Oricât ar părea de ciudat, faptul că guvernul, prin demisia miniștrilor pluseriști și numirea unor miniștri interimari, și-a modificat coloratura politică nu înseamnă că el va cădea...
Sursa: Ziare.com