Ministrii elvetieni vor ca francul sa se deprecieze mai mult

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 17:37
2133 citiri
Ministrii elvetieni vor ca francul sa se deprecieze mai mult
Foto: Arhiva

Ministrii elvetieni au declarat ca francul, care se afla in prezent la cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni fata de euro, este inca prea puternic si trebuie sa continue sa se deprecieze.

"Euforia este nejustificata. Francul este in continuare foarte puternic", a spus ministrul elvetian de Finante, Eveline Widmer-Schlumpf, in cadrul Forumului Economic Global care a avut loc saptamana trecuta la Davos, relateaza Bloomberg.

Banca nationala a Elvetiei a impus in septembrie 2011 un plafon de 1,20 franci pentru un euro, in scopul protejarii exportatorilor, dupa ce moneda s-a apreciat puternic in contextul crizei datoriilor suverane din Europa, care a impins investitorii sa caute active mai sigure, precum moneda elvetiana.

Desi s-a depreciat in acest an cu 3,2% fata de euro, francul elvetian este cu 9,1% peste cursul mediu al ultimilor 5 ani si cu 35% mai mare decat nivelul minim atins in octombrie 2007, de 1,68 franci/euro.

La randul sau, ministrul elvetian al Economiei, Johann Schneider-Ammann, a declarat ca francul este prea puternic si ca spera ca se va devaloriza mai mult.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#depreciere franc, #Elvetia scadere franc, #curs franc euro, #curs valutar franc , #curs valutar