Perioada de instabilitate pentru euro si leu

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 17:38
1320 citiri
Perioada de instabilitate pentru euro si leu

Perioada urmatoare nu se arata a fi usoara nici in Europa si nici in SUA, iar moneda euro ar putea cunoaste variatii consistente. De asemenea, avand in vedere faptul ca in curand vor fi alegeri si in Romania, si leul ar putea deveni foarte volatil, se arata intr-o analiza Noble Securities.

"Castigarea alegerilor de catre Barack Obama, care s-a aflat la conducerea SUA in perioada de criza economica profunda, demonstreaza increderea pe care i-o acorda acestuia in continuare majoritatea publicului american si deci posibila sustinere pe care o vor avea masurile pe care le va propune presedintele reales.

Cercurile financiare au fost impartite in ceea ce priveste realegerea presedintelui american: o parte si-au manifestat neincrederea privind sansele ca problemele Americii sa fie curand rezolvate, iar o alta parte a fost satisfacuta de rezultat, liniile directoare ale abordarii administratiei Obama fiind cunoscute, iar investitorii manifestandu-si aversiunea fata de risc", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In primul interval dupa anuntarea rezultatelor alegerilor din SUA, dolarul american s-a depreciat usor fata de euro, "ca un semnal" ca masurile administratiei Obama de stimulare a economiei si continuarea politicii de "quantitative easing" (relaxare cantitativa) vor alimenta scaderea dolarului.

In continuare insa, pe parcursul zilei de miercuri 7 noiembrie, trendul a fost de intarire a monedei americane: prin castigarea alegerilor de catre Barack Obama, pietele stiu de principiu la ce masuri si evolutii pot spera, iar investitorii au apreciat "stabilitatea"; este drept ca, in acelasi interval, din partea Uniunii Europene au venit vesti negative care au contribuit la deprecierea monedei euro, astfel incat dolarul american a fost in castig in raport cu moneda unica.

Comisia Europeana a redus estimarea privind cresterea economiei zonei euro in 2013 de la 1% la 0,1% si a prognozat noi niveluri record ale somajului spre 12%.

Rezultatele economice in zona euro ar putea fi mai slabe decat cele estimate

"Revizuirile au fost mari si este foarte probabil sa nu se opreasca aici... Este foarte posibil ca Spania, Grecia si Italia sa inregistreze rezultate mai slabe decat cele estimate, avand in vedere ca inca nu au fost realizate schimbari economice fundamentale... Spania- in primul rand- este intr-o "lumina" cel putin neclara si cred ca va avea o scadere economica mai pronuntata decat cea estimata la 1,4%, iar in ceea ce priveste Grecia- situatia continua sa fie pe muchie de cutit", a precizat Victor Safta.

Perioada urmatoare nu se arata a fi usoara nici in Europa si nici in SUA: cresterea economica a Germaniei, cea mai puternica economie din UE a fost revizuita negativ de la 1,7% la 0,8% in 2013, iar SUA trebuie sa faca fata asa numitei "prapastii fiscale": daca democratii si republicanii nu ajung la un acord pana la sfarsitul acestui an, atunci vor intra in vigoare o serie de reduceri bugetare si cresteri de taxe menite sa scada deficitul public, dar cu implicatii asupra cresterii economice inca neintrate pe un trend ferm si sustenabil.

"Astfel, pana la sfarsitul acestui an, euro are in fata o perioada in care sunt foarte posibile variatii consistente; avand in vedere ca in curand vor fi alegeri si in Romania, leul ar putea deveni foarte volatil, cu influentele de rigoare asupra exportatorilor pe de o parte si asupra celor cu credite in euro, pe de alta parte", a aratat Victor Safta.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#evolutie euro, #instabilitate euro, #leu volatilitate, #curs valutar euro , #curs valutar