Ai bani in banca? Depozitele ar urma sa fie garantate de UE - Germania se opune proiectului

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 09:20
3392 citiri
Ai bani in banca? Depozitele ar urma sa fie garantate de UE - Germania se opune proiectului

Comisia Europeana ar urma sa propuna, marti, in pofida reticentelor exprimate de Germania, infiintarea treptata, pana in 2024, a unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare, in ideea de a evita panicile bancare prin asigurarea deponentilor cu privire la siguranta plasamentelor lor.

Acest sistem ar urma sa intre progresiv in vigoare la mijlocul lui 2017 pentru ca dupa mai multe etape sa fie definitivat in 2024, au declarat mai multe surse europene pentru AFP.

In prezent, multe tari europene, inclusiv Romania, dispun de un sistem national de garantare a depozitelor bancare, care garanteaza depunatorilor la bancile membre, in cazul insolvabilitatii sau falimentului acestora, o suma maxima de 100.000 euro.

Potrivit proiectului Comisiei Europene, intr-o prima faza de trei ani (intre 2017-2020), bancile ar urma sa plateasca mai mult de trei sferturi din contributia lor la fondul national de garantare a depozitelor, iar restul la fondul comun european.

Evolutiile si paradoxurile dobanzilor la credite si depozite

Daca o banca va da faliment in aceasta perioada, deponentii dintr-o tara vor fi despagubiti de la fondul national de garantare, iar daca acesta nu este suficient, suma va fi completata de la fondul european. In cea de-a doua faza (intre 2020 si 2024), fondul european de garantare ar urma sa intervina inca de la inceputul cazurilor de faliment, deponentii urmand sa fie despagubiti atat de fondul national cat si de cel european.

Insa, in fiecare an contributia fondului european ar urma sa creasca progresiv in raport cu partea fondului national pentru a ajunge la 100% in 2024.

Germania stramba din nas

Cu toate acestea, Germania, prima economia a zonei euro, si-a exprimat reticentele fata de ideea unui sistem comun european de garantare a depozitelor bancare. Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a subliniat ca Berlinul a dori mai degraba o reducere a riscurilor in sectorul bancar decat o mutualizare (divizarea) a riscurilor.

"Nu este niciun secret ca pe baza discutiilor de pana acum avem unele intrebari la care nu am primit raspuns. Ele incep cu baza legala si apoi urmeaza si alte semne de intrebare mai importante. Ideea este ca trebuie sa reducem riscurile in sectorul bancar si nu doar sa impartim si sa mutualizam riscurile", a declarat Martin Jaeger, purtator de cuvant la Ministerul german de Finante.

Siguranta depozitelor bancare: Cine ar putea fi in pericol - noi propuneri UE

Sistemul european de garantare a depozitelor bancare constituie cel de-al treilea, si ultimul, pilon al Uniunii Bancare Europene, a carei idee a aparut in timpul crizei datoriilor din zona euro. Primul pilon, Mecanismul Unic de Supraveghere, care a atribuit Bancii Centrale Europene (BCE) sarcina supervizarii bancilor de importanta sistemica din statele membre ale zonei euro, incepand cu data de 4 noiembrie 2014.

Al doilea pas ar urma sa constea intr-un fond unic de solutionare, destinat evitarii folosirii banului public in cazul falimentului unei banci. Acest fond ar urma sa fie lansat in luna ianuarie 2016 si va creste progresiv gratie contributiilor bancilor pentru a ajunge la 55 de miliarde de euro in 2025.

Citeste si:
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Florin Cîțu, mesaj comun pentru PSD și USR. Soluția propusă de președintele PNL pentru rezolvarea crizei politice
Preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, le-a transmis duminică, 24 octombrie, un mesaj celor de la PSD și USR. Liderul liberalilor a declarat că este nevoie de responsabilitate...
Sursa: AGERPRES