Cati bani mai au romanii in banci

Vineri, 12 August 2011, ora 10:50
1996 citiri
Cati bani mai au romanii in banci

Romanii par sa fi inteles ca trebuie sa economiseasca mai mult si au si de unde, avand in vedere ca depozitele la termen au crescut in primul semestru al anului cu 2,77 miliarde de lei, pana la un total de 86,3 miliarde de lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totusi, cresterea este mai mica decat cea de anul trecut. In primul semetru din 2010, fata de acelasi interval din 2009, economisirea a crescut de peste doua ori, cu 6,76 miliarde de lei. La acea vreme, depozitele in lei au crescut cu 4,22 miliarde de lei, iar cele in valuta cu 2,54 miliarde de lei.

"Veniturile populatiei nu mai sunt la fel de mari ca inainte de criza, in timp ce cheltuielile esentiale, cu alimente sau intretinere, care au o pondere insemnata in bugetul romanilor, au continuat sa creasca. Rezultatul a fost scaderea ratei de economisire", a precizat Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank, pentru Financiarul.com.

Economiile populatiei au inregistrat o crestere ceva mai redusa in primul semestru din 2011, comparativ cu anul 2010, si pe fondul faptului ca s-au diminuat dobanzile la depozite.

Practic, dobanda medie oferita de banci la depozitele in lei ale persoanelor fizice s-a redus in primele sase luni ale anului cu 0,61 puncte procentuale, pana la un nivel de 6,57%. Totodata, dobanda medie la depozitele noi in lei a scazut cu aproape un punct procentual, pana la 6,71%.

La depozitele in euro, dobanda medie la economiile aflate in sold, cat si cea la economiile noi s-au diminuat cu 0,07 puncte procentuale (3,12%), respectiv 0,26 puncte procentuale (3,18%).

In primul semestru, in Capitala se inregistrau 37% din totalul economiilor populatiei, iar pe repartitia pe judetele tarii cel mai mare volum de depozite erau in Cluj - 4,08 miliarde de lei, Constanta - 2,97 miliarde de lei, Brasov - 2,84 miliarde de lei, Timis - 2,7 miliarde de lei, Prahova - 2,66 miliarde de lei, Arges - 2,14 miliarde de lei si Iasi - 2,13 miliarde de lei.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...