Cipru: Taxarea depozitelor din banci, o cutie a Pandorei pentru zona euro

Luni, 18 Martie 2013, ora 08:40
5209 citiri
Cipru: Taxarea depozitelor din banci, o cutie a Pandorei pentru zona euro
Foto: Business Insider

Decizia creditorilor internationali de a taxa cu pana la 10% depozitele persoanelor fizice, parte din planul de salvare a bancilor din Cipru, ar putea deschide o cutie a Pandorei pentru intreaga zona euro.

"Aceasta intelegere curioasa are potentialul de a eradica increderea in sistemul bancar european. Daca depozitele cipriote nu sunt garantate, care este motivul pentru care oamenii din alte tari sa nu se teama ca acest lucru li se va intampla si lor?", se intreaba Raul Ilargi Meijer, editorul sef al publicatiei The Automatic Earth, citat de Business Insider.

Retrageri masive de bani din bancile cipriote: UE si FMI vor sa taxeze toate depozitele

Creditorii internationali, adica Fondul Monetar International, statele din zona euro si Banca Mondiala, au decis ca vor da un imprumut de 10 miliarde de euro bancilor din Cipru.

Insa, din aceasta suma, aproape 6 miliarde de euro vor fi obtinute din taxarea depozitelor, cele mai mari de 100.000 de euro cu 9,9%, iar cele mai mici - cu 6,75%.

Luni, Parlamentul de la Nicosia trebuie sa voteze daca accepta sau nu aceasta masura.

"Insa nimeni nu ar putea opri creditorii internationali sa aplice o rata mai mare - de chiar 40% - pentru alte tari cu probleme din zona euro, precum Italia, Spania sau Franta", atrage atentia Raul Ilargi Meijer.

Presedintele Nicos Anastasiades a precizat ca a acceptat aceasta propunere pentru ca alternativa, colapsul financiar urmat de faliment, era mai rea.

"Cel mai probabil, depozitele strainilor - care reprezinta 37% din total -, in special cele ale rusilor, acuzati ca fac spalare de bani in aceasta tara, au determinat politicienii europeni sa actioneze dupa mesajul total gresit: 'pedepsiti criminalii!'", mai noteaza editorul sef al publicatiei The Automatic Earth.

"Insa trebuie sa existe un motiv ascuns pentru aceasta propunere. Probabil ca liderii din zona euro s-au bazat pe faptul ca Ciprul nu o va accepta niciodata sau ca Anastasiades spera ca intelegerea nu va fi ratificata de Parlament", conchide jurnalistul.

Publicatia The Economist a identificat trei motive pentru care decizia nu are sens din punct de vedere strategic: creste riscul de contagiune, anuleaza efectele pozitive ale injectiei de capital a Bancii Centrale Europene si denota o lipsa de corectitudine, avand in vedere ca cei care au depozite in banci vor avea de suferit, desi nu ei sunt de vina pentru criza cipriota.

Intr-o nota adresata clientilor, economistul Joachim Fels de la Morgan Stanley, citat de Bloomberg, isi exprima teama ca decizia va crea un precedent periculos, care va avea consecinte seismice daca si depozitele din alte tari din zona euro vor fi afectate intr-un mod similar.

"Insa distruge o regula nescrisa a bancilor, dar considerata sfanta, anume increderea oamenilor ca banii lor sunt in siguranta", a adaugat economistul.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...