Dobanzile de peste 6% la depozite devin o raritate. Incep taierile

Joi, 07 Februarie 2013, ora 08:06
5550 citiri
Dobanzile de peste 6% la depozite devin o raritate. Incep taierile

Pe fondul lipsei de lichiditati, dobanzile pentru depozitele in lei ale populatiei au urcat anul trecut la peste 7%, in timp ce bonificatiile pentru economiile in euro au trecut de 4%.

Aceste valori, practicate de cateva banci locale, au fost "nejustificat de mari", in special in contextul in care posibilitatea de a plasa resursele atrase de la populatie in conditii avantajoase a scazut, considera analistii.

Prin urmare, o tendinta de descrestere a dobanzilor aferente depozitelor la termen in lei si euro pentru populatie a putut fi observata inca din ultima parte a lui 2012, accentuandu-se in primele luni ale acestui an, cand mai multe institutii de credit au anuntat reduceri de dobanzi.

Printre acestea se numara BRD, Volksbank, Garanti Bank si Raiffeisen Bank. In aceeasi tendinta se inscriu si bancile cu actionariat grecesc precum Bancpost si Banca Romaneasca, care au practicat pana acum rate de dobanzi peste nivelul mediu al pietei.

BRD, a doua banca din sistem in functie de valoarea activelor detinute, a redus cu 0,25 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele la termen in euro cu scadenta de 3, 6 si 12 luni, nivelul acestora fiind acum cuprins intre 2,50% si 3,25% pe an.

Pentru depozitele in euro cu scadenta la o luna, dobanda a fost taiata cu 0,3 puncte, pana la 2,3% pe an.

De asemenea, Volksbank a redus dobanzile oferite la depozitele in lei cu 0,25-0,5 puncte procentuale, pana la 5,5% pe an pentru depozitele pe o luna si 6,25% pe an in cazul depozitelor pe 12 luni.

Banca a scazut dobanzile si pentru plasamentele in euro cu pana la 0,40 puncte procentuale. Noile dobanzi pornesc de la 3,25% pe an pentru depozitele pe o luna pana la 4,15% pe an la depozitele pe 12 luni.

Dobanzile aferente depozitelor in euro de la Garanti Bank au fost reduse cu jumatate de punct procentual, pana la 2,7% pe an pentru depozitele cu scadenta la o luna si 2,95% pe an in cazul celor pe 3, 6 si 9 luni.

Banca a redus si dobanzile platite pentru sumele economisite in lei, cu 0,3 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel al noilor dobanzi fiind de 5,7% pe an.

Raiffeisen Bank a redus cu pana la 0,2 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele in euro, dobanzile fiind cuprinse intre 2 si 3% pe an in functie de scadenta si de suma depusa.

Si Banca Romaneasca a redus recent cu pana la 0,3 puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei cu scadenta mai mica de patru luni, pana la cel mult 5,9% pe an.

Dobanzile au mai fost micsorate la inceputul anului cu pana la jumatate de punct procentual. Dobanzi de 6% sunt platite, in prezent, pentru depozitele cu scadenta la 6, 9 si 12 luni.

Incepand cu 11 februarie, Bancpost va oferi dobanzi mai mici cu pana la 0,75 puncte procentuale pe an pentru depozitele in lei, noile valori urmand sa fie cuprinse intre 5,25 - 5,9% pe an in functie de maturitatea depozitelor.

Dobanzile pentru sumele economisite in euro scad cu pana la 0,25 puncte procentuale, la dobanzi cuprinse intre 3% si 3,6% pe an.

Potrivit datelor centralizate de Banca Nationala, pentru plasamentele in lei cu scadenta sub un an, nivel mediu al dobanzilor s-a apropiat de 7%, scazand spre finalul anului la sub 6%. In cazul depozitelor in euro, dobanzile s-au mentinut in jurul nivelului de 3,5%, usor in scadere spre final.

"Dobanzile la depozite si la euro erau nejustificat de mari in Romania la anumite banci si probabil ca s-a constatat ca nu conteaza atat e mult acest diferential de dobanzi intre banci", a precizat Melania Hancila, economist-sef al Volksbank, pentru Ziare.com.

In opinia analistului, dobanzile ridicate nu erau justificabile nici din punct de vedere al posibilitatii de utilizare a banilor din depozite.

"Bancile pot plasa resursele atrase de la clienti fie in credite, insa in ultima perioada cererea eligibila a fost scazuta, fie in titluri de stat al caror randament a scazut de asemenea puternic in ultimele doua luni si atunci, practic nu mai este rentabil ca bancile sa plateasca dobanzi atat de mari", chiar daca deocamdata nu vedem o imbunatatire a lichiditatilor, solicitarile bancilor catre banca nationala la lictatiile repo fiind in crestere, a explicat economistul.

Impact redus asupra activitatii de economisire

Florentina Cozmanca, economist-sef la RBS, considera ca tendinta de reducere a dobanzilor va avea un impact redus asupra ritmului de economisire.

"Analizand evolutia depozitelor in anul 2012, s-a observat faptul ca reducerea

dobanzilor la depozitele in lei ale populatiei si companiilor din primele patru luni ale anului (cu aproximativ un 0,4 - 1,2 puncte procentuale) nu a avut o influenta negativa asupra activitatii de economisire in lei in aceasta perioada.

In schimb, in a doua parte a anului 2012, s-a observat o reducere a depozitelor in lei ale companiilor si o incetinire a cresterii depozitelor in lei ale populatiei in favoarea depozitelor in valuta, pentru care dobanzile chiar s-au redus usor", a spus Florentina Cozmanca pentru Ziare.com.

Economistul RBS considera ca principalul factor care a determinat aceasta miscare a fost volatilitatea cursului de schimb, in contextul deprecierii puternice a leului in luna iulie si a incertitudinii privind evolutia viitoare a cursului de schimb.

"In concluzie, ma astept ca o reducere usoara a dobanzilor la depozitele in lei la nivelul sistemului bancar sa nu aiba o influenta deosebita asupra activitatii de economisire", a conchis economistul.

In prezent, bancile care ofera randamente de peste 6% pentru depozitele in lei cu maturitati mai mici de un an sunt Piraeus Bank, ATE Bank, Banca Comerciala Feroviara, Procredit Bank, Marfin Bank.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#dobanzi depozite reducere, #dobanzi banci , #depozite banci