Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Luni, 13 Mai 2013, ora 17:28
4629 citiri
Dobanzile la depozite, in scadere in 2013. Cat vor mai taia bancile

Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an.

Astfel, dobanda medie la depozitele in lei se situa la sfarsitul lunii martie in jurul nivelului de 5,65%. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.

In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, managing partner la Efin.ro.

In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de institutiile bancare, asa cum se poate observa si din pagina speciala a portalului Efin.ro.

In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera dobanzi mai avantajoase, a adaugat Dragos Cabat.

Volumul depozitelor in lei va ramane relativ constant in perioada urmatoare, daca nu apar surprize neplacute in privinta inflatiei, in timp ce depozitele in euro se vor incadra pe un trend descendent, mai ales in cazul in care leul va continua sa fie puternic in fata monedei unice.

Dobanda medie la depozitele in lei va scadea cu aproximativ 0,05% pe luna, in asteptarea diminuarii dobanzii de politica monetara de catre BNR, in timp ce dobanzile la euro vor scadea cu 0,05 - 0,1% lunar in medie, estimeaza Dragos Cabat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#dobanzi depozite, #depozite banci, #economii banca , #depozite banci