Romanii isi lasa banii in banca cu anii. Cu ce dobanzi sunt atrasi?

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 07:39
10552 citiri
Romanii isi lasa banii in banca cu anii. Cu ce dobanzi sunt atrasi?
Foto: Arhiva

Inceputul anului 2012 s-a caracterizat prin cresterea apetitului romanilor pentru economisire, volumul depozitelor bancare ajungand la sfarsitul lunii februarie la 93,7 miliarde de lei, in crestere cu 10,3 miliarde fata de perioada corespunzatoare din anul precedent.

In special plasamentele pe termen lung in moneda nationala au cunoscut o crestere insemnata in primele luni ale anului, volumul depozitele cu scadenta mai mare de 1 an in lei fiind in februarie de 4,8 miliarde de lei, fata de 3,3 miliarde de lei in aceeasi luna din 2012.

Si depunerile in euro cu maturitate de peste 1 an au crescut in perioada analizata, la 1,7 miliarde de lei, echivalent in euro, de la 1,1 miliarde de lei anul anterior.

Depozitele cu scadente mai mici de un an, instrumentele de economisire cele mai accesate in trecut, au cunoscut la randul lor un avans, insa mai lent, plasandu-se la 55,8 miliarde de lei in februarie 2012 fata de 48,8 miliarde de lei cu un an in urma, in cazul depunerilor in lei, respectiv la la 27,5 miliarde de lei, echivalent in euro, fata de 26,6 lei, in cazul depozitelor in euro.

Produsele de economisire cu scadente lungi au intrat in completarea ofertelor institutiilor de credit inca din toamna anului trecut, pe fondul accentuarii crizei de lichiditate pe termen lung in sistemul bancar din zona euro, puternic afectat de criza datoriilor suverane. Asadar, pentru banci avantajele constau in asigurarea unei mai bune lichiditati si a resurselor necesare creditarii pe termen lung. Pentru clienti, dobanzi mai ridicate si, posibil, prefigurarea unui comportament financiar mai responsabil, orientat spre stabilitate.

Tendinta a fost lansata de BCR si UniCredit, banci controlate de grupurile austriece Bank of Austria si Erste, in conditiile in care Banca Nationala a Austriei a impus, in toamna anului trecut, bancilor din Europa de Est sa limiteze noile credite acordate la 110% din fondurile reprezentate de depozite.

Ofertele bancilor

Cea mai extinsa maturitate pentru depozitele la termen intalnim la UniCredit Tiriac Bank, care are in oferta depozite pe termene mediu si lung cu scadente cuprinse intre 2 si 7 ani. Dobanzile anuale aferente depunerilor este de 6,5% pentru toate maturitatile la lei si intre 4,25% si 5,5% pentru plasamentele in euro.

La BCR, depozitele au scadenta de pana la doi ani, iar dobanda anuala la lichidarea depozitului este de 6% pentru economiile in lei si 4% pentru cele in euro.

Varianta de economisire pe termen lung la OTP Bank vizeaza plasamente pe 18 luni sau pe 24 de luni. In primul caz, dobanzile anuale sunt cuprinse intre 8,6% si 7%, pentru depunerile in lei, respectiv 3,5% si 4% pentru depozitele constituite in euro. Pentru depozitele pe 24 de luni, dobanzile sunt cuprinse intre 8,75% si 7,25% la lei si 3,75% -4,25% la euro.

La Banca Comerciala Carpatica depozitele pot fi constituite pe cel mult 24 de luni, dobanda anuala la scadenta maxima fiind de 5,75% pentru depunerile in lei si 6,25% pentru depunerile in euro.

Emporiki Bank are in oferta depozite la termen cu scadenta la 18 luni, cu dobanzi anuale de 6,35% la lei si de 3,4% la euro, si de 24 luni, situatie in care depunerile in lei vor fi rasplatite cu 6,4%, iar cele in euro cu 3,5%.

ProCredit Bank ofera posibilitatea economisirii pe 24 luni sau 36 de luni, in ambele cazuri dobanda anuala fiind de 6,75% la lei si de 4% la euro.

Doar economiile in lei pot fi plasate pe termen lung la Credit Europe Bank, varianta afisata de banca fiind depozitul la termen pe 24 luni cu o dobanda anuala de 6,25%.

Tot in moneda nationala pot fi constituite la BRD depozitele pe 24 de luni (730 de zile) cu o dobanda anuala de 4,65%, in cazul depozitului standard, sau de 4,8% in cazul celui premium (pentru depuneri de cel putin 2.500 de lei). Scadentele ajung si la 36 de luni (1.095 zile), dobanzile oferite fiind de 4,75%, respectiv de 5% pentru depozitul premium.

Depozitul pe doi ani de la Piraeus Bank este prevazut cu dobanzi de 6,5% pentru depunerile in lei si de 3,5% pentru cele in euro.

La Libra Internet Bank depozitele pe termen lung pot fi constituite doar in valuta, dobanda afisata fiind de 2,5% pentru toate maturitatile extinse: 18 luni, 24 de luni sau 36 de luni.

Castigul din dobanda poate fi afectat de o serie de comisioane percepute de banci in cazul unui depozit la termen, precum comisioanele pentru deschiderea unui cont curent si pentru administrarea acestuia, daca banca solicita deschiderea unui astfel de cont, comisionul de retragere numerar inainte de maturitate sau chiar la scadenta depozitului. In plus, veniturile din dobanzi se impoziteaza cu 16%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#depozite termen lung, #dobanzi depozite lei, #dobanzi depozite euro, #depozit BCR, #depozit UniCredit , #depozite banci