Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic

Marti, 14 Iunie 2016, ora 08:47
7728 citiri
Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic
Foto: Arhiva Ziare.com

Inainte de-a deschide discutia, cateva cifre putin bizare:

1* 150 de miliarde de lei (33 de miliarde de euro) insumau, la finele lunii aprilie 2016, depozitele bancare totale ale populatiei din Romania. Dobanda - undeva in jurul a 1%, din care urmeaza tragerea impozitelor, comisioanele de miscare a banilor, alte cheltuieli cu conturile.

2* circa 18 miliarde de lei (aproximativ 4 miliarde de euro) sunt in depozite mai mari decat este obligat statul sa garanteze. Cu aceleasi dobanzi si costuri si fara garantie de acoperire.

3* Peste 70% din averea financiara a romanilor "sta" pur si simplu in depozite, in timp ce bancile nu dau semn ca ar avea motive sa incurajeze deponentii.

4* Trendul e unul global: Politicile BCE incearca sa descurajeze tinerea banilor pe loc si sa incurajeze investitiile.

5* In acelasi timp, randamentele obtinute din investitii prin plasamente la Bursa de la Bucuresti se ridica lejer peste 7-8-10%. Iar in cazul companiilor mari si stabile, riscurile sunt reduse.

In conditiile in care pietele de capital si tranzactiile bursiere sunt parte a cotidianului in toate statele dezvoltate, in economia Romaniei investitorul la bursa ramane un personaj exotic.

Participarea cetateanului in calitatea sa de prezumtiv investitor la tranzactiile bursiere este scazuta, situatia fiind generata, in parte, de lipsa de educatie financiara.

Cu toate problemele si minusurile sistemului romanesc, Bursa se contureaza clar ca optiune serioasa de investitii pentru cei care au disponibilitati financiare.

Argumentul simplu este dat de statistica comparata: in vreme ce dobanzile la depozite, in Romania, aduc o crestere de maximum 1,2% pe an, bursa creste ca rata medie anuala cu peste 10%.

Rata scazuta a dobanzilor bancare din Romania se inscrie in trendul european dictat de Banca Centrala Europeana, care incearca prin rate negative de crestere sa impulsioneze investitiile.

Citeste in continuare despre Romanul si banii sai: zecile de miliarde de euro care evita investitiile ca sa zaca in depozite bancare pe nimic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Romania dobanda depozite banci, #romani investitii Bursa, #randament actiuni BVB , #depozite banci