Cum poti folosi cresterea francului elvetian in avantajul tau

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 13:03
6463 citiri
Cum poti folosi cresterea francului elvetian in avantajul tau
Foto: wizsurf.com

Moneda elvetiana a creat multe probleme debitorilor care au imprumuturi luate in franci, din cauza evolutiei pe care a avut-o de la inceputul crizei economice. Daca, in ultimii ani, francul a castigat in fata leului cam 70%, de la un 2,2 lei la 3,7 lei, si a stricat planurile celor cu imprumuturi imobiliare in respectiva moneda "exotica", la fel de bine evolutia putea fi folosita si in avantajul clientului.

Depozitele la termen in franci elvetieni au bonificatii foarte mici, dar, avand in vedere cresterea pe care a inregistrat-o aceasta moneda (fiind considerata una sigura si stabila), am tinde sa credem ca o economisire in franci s-ar fi dovedit mult mai buna decat in euro, dolari su chiar lei.

In momentul de fata, prea putine banci de pe piata romaneasca mai incheie astfel de depozite si se practica dobanzi de doua ori mai mici decat cele pentru euro sau dolar. Daca, pentru o economisire in lei, dobanda medie este de 7%, iar, la euro, este de 3,5%, pentru depozitele in franci elvetieni, una dintre cele mai bune oferte pe care le-am gasit avea o bonificatie de 1,70% pentru un an.

Printre putinele institutii financiare care inca mai fac astfel de credite se numara si Volksbank, OTP Bank si Garanti Bank. Ofertele nu sunt tocmai imbucuratoare, dar, daca mergem pe optimismul evolutiei francului, s-ar putea dovedi a fi una dintre cele mai destepte investii pe termen de un an.

Oferta Volksbank, incredibil de mica

Depozitul la termen al Volksbank are conditii care te fac sa crezi ca banca de fapt nici nu ar vrea sa atraga clienti pe acest segment. Pentru a depozita bani pentru o luna, dobanda este de 0,02%. Bonificatia creste "considerabil" odata cu marirea perioadei de depozitare. Pentru trei luni, dobanda este de 0,25%, in timp ce, pentru 6 luni, se mai adauga 10 puncte de baza la bonificatie. Pentru economisire pe un an veti beneficia de o oferta de 0,50% la banii pe care-i puneti deoparte.

Banca percepe un comision de administrare de 1 leu pe luna, iar la retragere va ia aproape toti banii pe care i-ati economisit, asta daca vreti sa-i tineti un an. Comisionul de scoatere a banilor este de 0,40% - adica mai mult decat banii pe care i-ati lua daca vreti sa tineti depozitul pana in 6 luni. Daca aveti de scos mai mult de 3.000 de euro sau echivalentul acestei sume, va trebui sa anuntati creditorul cu vreo 2 zile inainte, pentru ca altfel vi se va aplica un comision cu 1% din suma.

OTP Bank

Cea mai mica dobanda oferita de banca in discutie este cu 50% mai mare decat cea mai buna oferta a celor de la Volksbank, astfel ca, pentru o luna de depozit, OTP Bank va da 0,75%. Pentru o economisire pe 3 luni, bonificatia creste pana la 1%, in timp ce pentru 6 si 12 luni, dobanzile de duc la 1,20% si respectiv 1,25%.

La scadenta, institutia financiara nu va cere nici un comision, in schimb, daca ratati ziua de retragere, comisionul aplicat la suma luata este de 0,5%. Ca si in cazul bancii mai sus mentionate, pentru sume mai mari de 5.000 de euro sau echivalentul acesteia in franci sau lei, va trebui sa notificati banca.

Garanti Bank, cea mai buna oferta

Despre ofertele pe care Garanti Bank fata de OTP Bank putem spune exact acelasi lucru ca in comparatia OTP vs. Volksbank. Cea mai mica dobanda pe care o ofera banca turceasca este de 1,25% pentru depozitele la o luna. Daca doriti sa tineti banii 3 luni, atunci bonificatia creste cu 25 de puncte de baza, pentru 6 luni mai creste cu 10 puncte de baza, iar, pentru un an, aceasta ajunge la 1,70%.

Comisionul de administrare a contului este de 1,5 lei pe luna. Suma minima pe care va trebui sa o depuneti este de 200 de franci elvetieni. Pentru retragerea banilor, va trebui sa anuntati banca cu o zi doua inainte, daca aveti de scos o suma mai mare de 10.000 de euro sau echivalentul acestei in alte monede.

Simplu calcul

Daca luam in calcul o suma de 10.000 (37.000 lei) de franci depusi pe o perioada de un an, la cea mai buna dobanda, atunci, la maturitatea contractului, vom avea in cont putin peste 10.140 franci elvetieni (daca scadem si taxa pe profit de 16%). Luam in calcul si o apreciere a francului de 8% sa spunem astfel ca cei 10.140 de franci vor valora, dupa un an, 40.154 de lei.

Daca am fi pus echivalentul celor 10.000 de franci intr-un depozit in lei, la o dobanda bruta de 7% (6% castig net) atunci, dupa un an, ar fi in cont 39.220 de lei. Am luat in calcul o crestere de 8% a francului, pentru ca de aceasta valoare se apropie evolutia s-a de la inceputul anului pana in prezent.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#depozite franci elvetieni, #OTP Bank Volksbank Garanti Bank , #depozite banci