Depozitele bancare, garantate pana la 100.000 de euro

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 07:41
4037 citiri
Depozitele bancare, garantate pana la 100.000 de euro

Guvernul a pregatit o ordonanta de urgenta conform careia depozitele populatiei si ale firmelor mici la bancile comerciale vor fi garantate, incepand din 2011, pana la echivalentul a 100.000 de euro, dublu fata de nivelul actual.

Totodata, din conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB, institutia care garanteaza deponentii) nu vor mai putea sa faca parte bancheri, anunta Ziarul Financiar.

Prevederile figureaza intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei Guvernului 39/1996 privind infiintarea si functionarea FGDSB.

Pe plan european, discutiile privind unificarea plafonului de garantare la nivelul de 100.000 de euro au pornit din toamna lui 2008, cand turbulentele de pe pietele financiare au indus panica in randul deponentilor. In Romania, masurile au fost agreate in cadrul discutiilor cu Fondul Monetar International inca de anul trecut, fiind considerate ca necesare pentru intarirea stabilitatii sistemului bancar, prin cresterea increderii populatiei.

Membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar, conform noilor reglementari pregatite de Guvern.

In prezent, Consiliul de Administratie al Fondului este format din Lia Tase, consilier BNR si presedinte al fondului, si Romulus Palade, consilier BNR, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, secretar general al ARB, Dumitru Laurentiu Andrei, director general adjunct in Ministerul Finantelor, si Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat in Ministerul Justitiei.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#depozite bancare , #depozite banci
Comentarii
Poza iancugheorghe
iancugheorghe
rank 5
GARANTAT,GARANTAT - DAR DUPĂ CÎT TIMP ÎI PRIMEȘTI ÎNAPOI ȘI ÎN CE CONDIȚII ????????????????????