Economii pentru viitorul copiilor. Ce oferte au bancile?

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 07:19
4746 citiri
Economii pentru viitorul copiilor. Ce oferte au bancile?

Copiii se bucura de un interes sporit din partea bancilor comerciale care raspund preocuparilor parintilor pentru un viitor stabil din punct de vedere financiar cu produse de economisire special concepute, prevazute, in general, cu dobanzi mai mari, diverse bonusuri sau costuri mai scazute.

Institutiile promoveaza economisirea pentru cei mici cu precadere prin intermediul conturilor de economii, mai flexibile, sau prin depozite la termen cu o scadenta indelungata, deschise de parinti, tutori sau bunici in numele minorilor.

Desi, de regula, majoritatea bancilor nu percep comisioane pentru deschiderea, administrarea si inchiderea contului, aceste produse pot fi insotite de o serie de alte costuri precum comisionul de retragere numerar sau comisionul de lichidare inainte de scadenta. De asemenea, pentru dobanzile bonificate persoanelor fizice se retine un impozit de 16%.

La BRD, contul de economii destinat copiilor de pana in 14 ani poate fi deschis in lei, euro sau dolari. Rata dobanzii, fixa, stabilita pentru fiecare trimestru calendaristic si capitalizata trimestrial, este de 4,25% pentru depunerile in lei, 2,75% pentru euro si 2,25% pentru dolari. Depunerile, retragerile de numerar sau incasarile pot fi facute oricand, in cadrul unui plafon de 40.000 de lei sau 10.000 de euro/dolari.

La deschiderea contului, banca ofera un bonus de 20 de lei sau 5 euro/dolari.

BRD percepe, pentru orice tip de cont, un comision de inchidere de 30 de lei sau 10 euro/dolari, si un comision de gestionare de 0,7 euro/echivalent pe luna.

Parintii pot deschide un cont pentru cei mici la Raiffeisen Bank in lei sau euro. Suma minima de constituire este 150 de lei sau 200 de euro, iar plafonul maxim al contului este de 420.000 de lei sau 100.000 de euro.

Rata anuala a dobanzii pentru conturile in lei, fixa pe perioade de cate un an, este de 6%, in timp ce, pentru conturile in euro, rata este fixa pentru primii 3 ani, dupa care este fixata pe perioade de cate 1 an, si se situeaza la nivelul de 3,75%.

Pentru deschiderea unui cont de economisire pentru copii la ING Bank nu exista suma minima si nu e obligatorie depunerea unei sume specifice in fiecare luna.

Dobanda este de 5,5%, formata din 5% dobanda lunara plus 0,5% dobanda trimestriala. Soldurile care depasesc 500.000 de lei sunt bonificate cu dobanda de cont curent obisnuit (0,5% in prezent).

Contul pentru juniori de la UniCredit poate fi alimentat lunar cu orice suma, valoarea minima a unui depozit fiind de 5 euro. Contul poate fi deschis in lei, euro si dolari, fiind bonificat cu o dobanda de 4%, 1,5%, respectiv 1,25%.

Alpha Bank desfasoara chiar o promotie, pana pe 31 iulie 2012, pentru contul de economii destinat copiilor, acordand un bonus de 126 lei la deschiderea contului.

Pentru acest produs, dobanda se calculeaza zilnic si se capitalizeaza lunar, fiind de 5,75% pentru depunerile in lei, 3% pentru cele in euro si 2% pentru cele in dolari. Disponibilul minim este de 40 de lei, 10 euro sau 15 dolari, in functie de moneda in care a fost deschis contul.

Comisionul lunar de administrare este de 2 lei/1 euro/1 dolar.

Contul pentru juniori de la OTP Bank afiseaza dobanzi de 2% daca sumele sunt mai mici de 500 de lei, de 5,25%, pentru sume cuprinse intre 500-5.000 de lei si de 5,75% pentru sume mai mari de 5.000 de lei.

Depozitul poate fi constituit si in euro, la dobanzi de 1% pentru sume mai mici de 100 euro, de 1,5% pentru sume cuprinse intre 100 si 1.500 euro si de 2,25% pentru mai mult de 1.500 euro; in dolari, la o dobanda unica de 2,5%; in forinti, dobanda fiind de 2,25% pentru sumele mai mici de 750.000 de forinti si de 3% pentru valori mai mari.

Dobanda se acumuleaza zilnic si se plateste lunar.

Piraeus Bank propune un plan de economii in lei, euro sau dolari, cu dobanzi variabile de 6%, 3%, respectiv 2,5%. Dobanda se calculeaza la soldul zilnic si se capitalizeaza lunar.

Suma minima obligatorie pentru depuneri lunare este de 42 de lei, 10 euro sau 15 dolari. La fiecare perioada de 12 luni, se acorda un bonus in valoare de 15% pentru clientii care au depus cel putin suma minima si nu au retras bani in perioada vizata. Clientii primesc bonusul si daca au omis platile cel mult doua luni din 12.

La Emporiki Bank, contul de economii dedicat copiilor poate fi deschis in moneda nationala, suma minima fiind de 100 de lei. Dobanda este stransa zilnic si capitalizata lunar, rata fiind stabilita in functie de Robor 3M minus 1%.

CEC Bank are in oferta un depozit care poate fi constituit pentru persoane fizice minore de catre reprezentantii legali. Valoarea depozitului la constituire este de minimum 500 de lei/200 de euro. Pentru depunerile ulterioare suma minima este de 100 de lei/50 de euro.

Termenul de constituire este de 12 luni. Dobanda se calculeaza la soldul zilnic si se capitalizeaza anual. La scadenta, depozitul se prelungeste automat pe o perioada egala cu cea pentru care a fost constituit initial, in conditiile de dobanda din ziua prelungirii. Depozitul in lei are o dobanda de 6,25%, iar cel in euro de 3%.

Si Banca Transilvania ofera un depozit ai carui beneficiari sunt copiii cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi, pe o perioada de minimum 1 an si maximum 17 ani, in functie de varsta acestora. Depozitul, cu acumulare si cu capitalizarea anuala a dobanzii, poate fi constituit in lei, cu o dobanda de 6,5%, euro, 3,25%, si dolari, 2,25%.

O data pe an, banca acorda un bonus in valoare de 1/12 din ultima dobanda platita, fara a depasi limita de 600 de lei, clientilor care au efectuat alimenarile perioadice minime stabilite. Depunere initiala minima este de 300 lei sau 100 euro/dolari.

In cazul depozitului pentru copii de la Banca Comerciala Carpatica, suma minima de constituire este de 250 de lei sau 60 de euro, iar termenul de constituire este de 12 luni, cu prelungire automata. Suma minima pentru fiecare alimentare ulterioara este de 42 de lei/10 euro.

Dobanda este fixa la constituire si variabila la fiecare prelungire automata a depozitului, avand urmatoarele valori: 6,25% pentru depunerile in lei si 4% pentru cele in euro, la care se adauga un bonus in momentul prelungirii depozitului de 0,25%, respectiv 0,15%.

Banca are in oferta, in acelasi scop, si un cont de economii.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#economii copii, #depozite banci, #dobanzi depozite, #cont economii , #depozite banci